Tο κίνημα #MeToo ήρθε στην Ελλάδα

Η Σοφία Μπεκατώρου έφερε, κατά γενική ομολογία, το #MeToo στην Ελλάδα μετά την αποκάλυψή για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε πριν 23 χρόνια από παράγοντα στα πρώτα της βήματα στον χώρο. Δίνοντας την πρώτη της συνέντευξη στο Marie Claire και την Εβίτα Τσιλοχρήστου, στα μέσα Δεκεμβρίου 2020, προκάλεσε ένα “μπαράζ” εξελίξεων που είχε σαν αποτέλεσμα να κινηθούν νομικές διαδικασίες αλλά και να ανοίξουν πολλά στόματα.

Η Σοφία έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά.

 “Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης” τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου λίγο μετά την συνάντηση της με την Σοφία Μπεκατώρου.

Η δύναμη που βρήκε η αθλήτρια να βγει και να μιλήσει για τον εφιάλτη που έζησε έδωσε δύναμη και σε άλλες γυναίκες να μοιραστούν φωναχτά τις δικές τους εμπειρίες. Καθημερινές γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από ανθρώπους στο περιβάλλον τους και δεν είχαν το θάρρος να μιλήσουν.

Εικόνα
ανάρτηση ανέβηκε στο τμήμα γεωλογίας .ΑΠΘ
Εικόνα
στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας.ΑΠΘ

Η ερώτηση “γιατί τώρα;” που πολλοί διατύπωσαν δείχνει από μόνη της το πρόβλημα και τον λόγο που όλες αυτές οι γυναίκες ενώ υπέφεραν, δεν βρήκαν το κουράγιο να το πουν νωρίτερα. Ένας λογαριασμός στο instagram με την ονομασία “Why I Didn’t Report” φιλοξενεί μαρτυρίες γυναικών και ανδρών που έπεσαν θύματα και φοβήθηκαν να μιλήσουν.

Εικόνα

Τη στήριξή του στην Ολυμπιονίκη εξέφρασε όλος ο πολιτικός κόσμος ενώ αμέτρητα ήταν και τα υποστηρικτικά μηνύματα στα social media κάνοντας σύνθημα το #ΜεΤηΣοφια.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο