Στρατηγική επένδυση και επίσημα το έργο-μαμούθ ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Εύβοια

Τη σφραγίδα της Στρατηγικής Επένδυσης πήρε το έργο-μαμούθ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το οποίο αφορά την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη Βόρεια-Κεντρική και Νότια Εύβοια και είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 23 Ιανουαρίου, καθώς την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 στις 8 το πρωί συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η επένδυση και η είσοδος της EDP Renewables


Πιο συγκεκριμένα, όπως είχατε ήδη διαβάσει στο ypodomes.com, πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο ισχύος 470 MW με το ύψος της επένδυσης να αγγίζει σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση τόσο για την Εύβοια καθώς θα δημιουργηθούν 182 ετήσιες θέσεις εργασίας, όσο και για την Ελλάδα που έχει θέσει ως στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία από το λιγνίτη έως το 2028, ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διπλασιάζει πλέον τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της.

Το εγκεκριμένο και ενταγμένο σε επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς του ν. 3894/2010- έργο αφορά στη δημιουργία 8 αιολικών πάρκων στην Εύβοια τα οποία θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 4.2 MW έκαστη. Μάλιστα η κατανομή των αιολικών πάρκων οριοθετείται ως εξής:

Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Να υπενθυμίσουμε πως η αρχική εγκατεστημένη ισχύς του έργου κατά την πρόταση που είχε υποβληθεί από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανερχόταν στα 436 MW, αλλά, ύστερα από μελέτες που κατέθεσε η εταιρία, η τελική ισχύς διαμορφώθηκε στα 470 MW, όπως αναφέρουν και πηγές πολύ κοντά στο θέμα.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λίγες ημέρες πριν από την έγκριση του mega-αιολικού στην Εύβοια, εισήχθη ως μέτοχος στο έργο και ο πορτογαλικός ενεργειακός κολοσσός EDP Renewables με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για joint venture. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά τόσο τη στροφή της Ελλάδας προς τις ενεργειακές επενδύσεις και ειδικά τα έργα ΑΠΕ, ενώ υψηλό αποδεικνύεται πως είναι και το ενδιαφέρον διεθνών παικτών της “ενεργειακής αρένας” για έργα ΑΠΕ στη χώρα μας.

Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Σήμερα συνήλθε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και ενέκρινε άλλη μία μεγάλη στρατηγικής σημασίας επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενός νέου μεγάλου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στην Εύβοια, ισχύος 470,4MW από τις εταιρίες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και EDP Renewables. Παρά την πανδημία η Κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η συγκεκριμένη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα καθώς ανοίγει το δρόμο για την πρώτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα του Πορτογαλικού Ομίλου, EDP Renewables».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης τόνισε:

«Εγκρίναμε σήμερα μια πολύ σημαντική στρατηγική επένδυση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πρόκειται να ενισχύσει την Περιφέρεια και να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς να ενισχύει την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ελλάδα. Ξεπερνάμε γραφειοκρατικά εμπόδια ετών και επιταχύνουμε τις διαδικασίες».

ΠΗΓΗ : Ypodomes.com

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις