Τα ντολμαδάκια “γιαλαντζί” δεν περιέχουν κιμά, είναι ίσως ο πιο χαρακτηριστικός ελληνικός μεζές.
Θέλουν μια δεξιοτεχνία στο τύλιγμά τους, αλλά κατά τα άλλα πρόκειται για μια αρκετά εύκολη συνταγή, ιδανική να συνοδέψει όλα τα πιάτα της Σαρακοστής.
Φτιάξτε ντολμαδάκια γιαλαντζί
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για 2-3 λεπτά και αφού βράσουν, τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, το φρέσκο κρεμμύδι, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
Όταν ολοκληρώσουμε το σοτάρισμα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράσει το ρύζι για 7-8 λεπτά.
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει κι έπειτα, προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Στρώνουμε ένα αμπελόφυλλο στην επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο το αμπελόφυλλου.
Κατόπιν, διπλώνουμε τις άκρες του αμπελόφυλλου προς τα μέσα και το τυλίγουμε σε ρολάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.
Αφού τυλίξουμε τα ντολμαδάκια, στρώνουμε στον πάτο κατσαρόλας αμπελόφυλλα και τοποθετούμε από πάνω τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε βραστό νερό, μέχρι να σκεπάσει τελείως τα ντολμαδάκια, τοποθετούμε ένα πιάτο στην κορυφή, καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 40-50 λεπτά. Τα ντολμαδάκια είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
1. Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα από βάζο, πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνουμε με αρκετό κρύο νερό. 2. Καλύπτουμε τα ντολμαδάκια μέσα στην κατσαρόλα με ένα πιάτο, ώστε να μένουνε μέσα στο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.
.