Έλληνες στη λίστα των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο του Forbes για το 2021

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον 35ο ετήσιο κατάλογο των πλουσιότερων στον κόσμο της Forbes μεγάλωσε σε 2.755 άνευ προηγουμένου φέτος – 660 περισσότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Όσο για τους δισεκατομμυριούχους με ελληνική κληρονομιά, το The Greek Herald συνέταξε μια λίστα με όλα αυτά. Αυτοί είναι:

1. Maritsa Lazari and Family (Κατατάχθηκε 1.064):

Η Maritsa Lazari και η καθαρή αξία της οικογένειάς της είναι 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Η Maritsa είναι Βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που γεννήθηκε στην Κύπρο. Ήταν παντρεμένη με τον Chris Lazari, μέχρι το θάνατό του το 2015. Είχαν τρία παιδιά μαζί.

Η Μαρίτσα (δεν υπάρχει εικόνα) παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη ακινήτων, Chris Lazari.

Ο Χρήστος τελικά δημιούργησε μια επιτυχημένη γραμμή μόδας που ονομάζεται Drendie Girl. Το ζευγάρι χρησιμοποίησε τα κέρδη από αυτήν την επιχείρηση για να αγοράσει ακίνητα.

Η Lazari Investments κατέχει περισσότερα από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια εμπορικών ακινήτων στο Λονδίνο, κυρίως χώρους γραφείων που ενοικιάζει.

2. John Catsimatidis (Κατατάχθηκε 1.111):

Ο John Catsimatidis έχει καθαρή αξία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2020, κατέλαβε την 299η θέση στη λίστα Forbes 400 .

Ο Catsimatidis είναι γνωστός ως ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης Gristedes. Διαθέτει επίσης διυλιστήριο πετρελαίου United Refining στην Πενσυλβανία και ακίνητα στη Νέα Υόρκη και πέραν αυτής.

Ο John Catsimatidis έχει καθαρή αξία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετακόμισε με την οικογένειά του από την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη όταν ήταν βρέφος και μεγάλωσε σε ένα διαμέρισμα στο Χάρλεμ. Εργάστηκε ως υπάλληλος παντοπωλείων ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αλλά εγκατέλειψε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα κομμάτι του καταστήματος στο οποίο δούλευε.

Άνοιξε το δικό του παντοπωλείο το 1969 και είχε 10 καταστήματα Red Apple έως την ηλικία των 25 ετών.

3. Φίλιππος Νιάρχος (Κατατάχθηκε 1.111):

Ο Φίλιππος Νιάρχος, ο παλαιότερος γιος του ύστερου μεγαλοπρεπούς μεγιστάνα Σταύρος Νιάρχος, κληρονόμησε μεγάλο μέρος της συλλογής τέχνης του πατέρα του.

Η συλλογή αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ηθοποιό Edward G. Robinson και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια του κόσμου.

Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή του έργου του Van Gogh, ιδίως η αυτοπροσωπογραφία του χωρίς αυτιά, και περιλαμβάνει το εικονικό “Yo, Picasso” του Πικάσο.

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ο γιος του Σταύρος Νιάρχος.

Από τότε που κληρονόμησε τη συλλογή, ο Philip έχει προσθέσει μεταπολεμικά και σύγχρονα έργα, συμπεριλαμβανομένων έργων των Andy Warhol και Maurizio Cattelan.

Έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

4. Charles Dean Metropoulos (Κατατάχθηκε 1.205):

Ο Charles Dean Metropoulos είναι αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής και επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής. Η καθαρή του αξία για φέτος είναι 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes . Ο Metropoulos είναι πιο γνωστός για την αποθήκευση των εμβληματικών Twinkies και Hostess Brands.

Μέσω του Metropoulos & Co, γύρισε επίσης και πούλησε τους Chef Boyardee, Pabst Blue Ribbon, Bumble Bee Tuna και άλλους.

Η Metropoulos και η ιδιωτική εταιρεία Apollo αγόρασαν το Hostess Brands το 2013

Charles Dean Metropoulos.

Ο Έλληνας γεννημένος επιχειρηματίας είναι επίσης διαχειριστής του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου που βρίσκεται στο Σικάγο.

Ο Metropoulos έκανε την πρώτη του αμερικανική απόκτηση στην ηλικία των 32, όταν απέκτησε μια τυροκομική εταιρεία στη μητρική του γυναίκα του Βερμόντ.

Ο Metropoulos, μαζί με τον τιτάνα της ιδιωτικής εταιρείας Alec Gores, πήραν το κοινό της εταιρείας ελέγχου Gores Metropoulos το Φεβρουάριο του 2019.

. Αριστοτέλης Μιστακίδης (Κατατάχθηκε 1.362):

Ο Αριστοτέλης Μιστακίδης είναι Έλληνας έμπορος μετάλλων με έδρα την Ελβετία και έγινε δισεκατομμυριούχος που εργάζεται στη Glencore. Η τρέχουσα καθαρή του αξία εκτιμάται σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μιστακίδης, γνωστός ως «Telis», παραιτήθηκε από το ρόλο του ως διευθυντή της επιχείρησης χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018.

Ο Αριστοτέλης Μιστακίδης είναι έμπορος μετάλλων με έδρα την Ελβετία.

Το 2018, οι Καναδοί ρυθμιστές επέβαλαν πρόστιμο και απαγόρευσαν στον Μιστακίδη να υπηρετήσει ως διευθυντής λόγω παραβιάσεων συμμόρφωσης.

Ο Μιστακίδης ξεκίνησε στα εμπορεύματα στην Cargill και έγινε μέλος της Marc Rich & Co. το 1993. Αργότερα, η εταιρεία αγοράστηκε από τη διοίκηση και μετονομάστηκε Glencore.

Έγινε για πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore κυκλοφόρησε στο κοινό και κατέχει σήμερα περισσότερο από το 3% των μετοχών της εταιρείας.

6. Γιώργος Αργυρός και οικογένεια (Κατατάχθηκε 1.580):

Ο εγγονός των Ελλήνων μεταναστών, ο Αργύρος δούλευε στο γυμνάσιο και το κολέγιο στη νότια Καλιφόρνια ως “πακετάς” και σε παντοπωλείο.

Ο Αργυρός, ένας κτηματομεσίτης, ίδρυσε την εταιρεία ακινήτων Arnel & Affiliates στη νότια Καλιφόρνια το 1968 και υπηρετεί επί του παρόντος ως Διευθύνων Σύμβουλος. Η καθαρή του αξία εκτιμάται σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Γιώργος Αργυρός με τη σύζυγό του, Τζούλιαν.

Η εταιρεία διαθέτει 5.500 διαμερίσματα στο Orange County της Καλιφόρνια και σχεδόν 2 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια εμπορικών ακινήτων στη νότια Καλιφόρνια.

Τον Ιανουάριο του 2018, το οικογενειακό ίδρυμα Argyros δεσμεύτηκε 7,5 εκατομμύρια δολάρια για να ανακαινίσει το Κολοσσαίο του Λος Άντζελες, το σπίτι των Τρώων της USC.

7. Ιβάν Σαββίδης (Κατατάχθηκε 1.833):

Ο Ιβάν Σαββίδης, ένας Ελληνο-Ρώσος επιχειρηματίας, είναι ο ιδρυτής του Ομίλου Agrokom, του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν τη ρωσική εταιρεία καπνού Donskoy Tabak.

Το 1980, πήρε δουλειά στο εργοστάσιο καπνού Don State (τώρα Donskoy Tabak) και εξελέγη γενικός διευθυντής το 1993.

Το 2003, εξελέγη αναπληρωτής της Κρατικής Δούμας, του κατώτερου τμήματος της Ρωσικής Νομοθεσίας, ως μέλος της Ενωμένης Ρωσίας, ενός κόμματος υπέρ του Πούτιν.

Ο Ιβάν Σαββίδης, ένας Ελληνο-Ρώσος επιχειρηματίας.

Το 2004, ο Σαββίδης ίδρυσε την Agrokom Group. Διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος, εγκαταστάσεις θερμοκηπίου και εργοστάσιο ανθρακούχου νερού.

Το 2012, η ​​ελληνική του εταιρεία Dimera αγόρασε το 51% της ομάδας ποδοσφαίρου FC PAOK στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σαββίδης εκτιμάται ότι έχει καθαρή αξία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

8. Theodore Leonsis (Κατατάχθηκε 2.141):

Ο Theodore ‘Ted’ Leonsis είναι ιδρυτής, ιδιοκτήτης πλειοψηφίας και διευθύνων σύμβουλος της Monumental Sports, ο οποίος διαθέτει αρκετές ομάδες και αρένες στην Ουάσιγκτον, DC .

Στις θυγατρικές εταιρείες περιλαμβάνονται οι μάγοι του NBA, οι πρωτεύουσες του NHL, οι μυστικοί της Ουάσινγκτον του WNBA, δύο ομάδες ποδοσφαίρου Arena και το Capital One Arena.

Ο Theodore ‘Ted’ Leonsis είναι ιδρυτής, ιδιοκτήτης πλειοψηφίας και διευθύνων σύμβουλος της Monumental Sports.

Ο εγγονός των Ελλήνων μεταναστών, Leonsis αρχικά έχτισε την περιουσία του ως ανώτερο στέλεχος της AOL, όπου εργάστηκε για σχεδόν 14 χρόνια.

Είναι συνιδρυτής και συνεργάτης στην Revolution Growth, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με επικεφαλής τον συνιδρυτή της AOL Steve Case.

Το 2017, η Laurene Powell Jobs σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασε το 20% της Monumental Sports για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχο.

9. Vardis J. Vardinoyannis (Κατατάχθηκε 2.141):

Ο Vardis J. Vardinoyannis έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συν-ίδρυσε τη Motor Oil Hellas, μια εταιρεία πετρελαίου με έδρα την Ελλάδα, με τον αδελφό του 1970.

Ο Vardis J. Vardinoyannis έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δημοσιεύτηκε στο χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο του 2001. Η Aramco της Σαουδικής Αραβίας ήταν σημαντικός επενδυτής πριν από την εκποίηση το 2005.

Ο μεγαλύτερος γιος του Βάρδη, ο Τζον, είναι αντιπρόεδρος ενώ ο ανιψιός, Νίκος, επίσης σημαντικός μέτοχος, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Εκτός από τη Motor Oil, η οικογένεια επενδύει επίσης σε ομάδες ναυτιλίας, χρηματοδότησης και ποδοσφαίρου.

10 . Στέλιος Χατζη-Ιωάννου (Κατατάχθηκε 2.378):

Ο γιος ενός Ελληνοκύπριου μεγαλοπρεπούς μεγαλοπρεπούς, Στέλιος Χατζη-Ιωάννου παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από το μερίδιο του στην οικονομική αεροπορική εταιρεία easyJet. Η εκτιμώμενη καθαρή του αξία είναι 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Στέλιος ίδρυσε την easyJet το 1995 αφού εγκατέλειψε την παρέα του πατέρα του. Τα αδέλφια του Clelia και Polys έχουν και τα δύο μεγάλα μερίδια στην αεροπορική εταιρεία.

Ο Στέλιος Χατζη-Ιωάννου παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από το μερίδιο του στην οικονομική αεροπορική εταιρεία easyJet.

Ο Στέλιος διατηρεί την κυριότητα της μάρκας Easy μέσω της ιδιωτικής του εταιρείας, easyGroup.

Μέσω της easyGroup του, ο Στέλιος παραχώρησε την εύκολη επωνυμία σε επιχειρήσεις όπως το easyHotel, easyCar και easyCoffee.

Το 2018, υπέβαλε αξίωση εμπορικού σήματος εναντίον της Netflix για την εκπομπή τους «Easy» σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

11. Polys Haji-Ioannou (Κατατάχθηκε 2.524):

Ο Polys Haji-Ioannou είναι ο γιος του κυπριακού μεγαλοπρεπούς μεγάρου Loucas Haji-Ioannou, ο οποίος κάποτε είχε το μεγαλύτερο ιδιωτικό στόλο δεξαμενόπλοιων στον κόσμο.

Ο Polys Haji-Ioannou είναι ο γιος του κυπριακού μεγαλοπρεπούς μεγάρου Loucas Haji-Ioannou.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του προέρχεται από μεγάλο μερίδιο στην easyJet, την αεροπορική εταιρεία με έκπτωση που ιδρύθηκε από τον μικρότερο αδερφό του, Στέλιο. Η εκτιμώμενη καθαρή του αξία είναι 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Polys συνεχίζει την κληρονομιά της οικογένειας με το δικό του στόλο 17 δεξαμενόπλοιων. Έχει επίσης επενδύσει σημαντικά σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, ιδιαίτερα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Νορβηγία.

12. Γιώργος Γιανκόπουλος (Κατατάχθηκε 2.524):

Με εκτιμώμενη καθαρή αξία 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Forbes, ο Γιώργος Γιανκόπουλος είναι ο γνωστός επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Regeneron.

Έλαβε το MD και το Ph.D. από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και έγινε καθηγητής βιολογίας μέχρι την ηλικία των 28 ετών.

Ο Γιώργος Γιανκόπουλος έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Regeneron ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Leonard Schleifer το 1988. Ο Γιανκόπουλος εντάχθηκε τον επόμενο χρόνο.

Ο Γιανκόπουλος ηγήθηκε της εφεύρεσης επτά εγκεκριμένων φαρμάκων και μιας τεχνολογικής πλατφόρμας σχεδιασμένης να εφεύρει περισσότερα. Η Yancopoulos κατέχει περίπου το 2% της μετοχής της Regeneron.

Πηγή:

Forbes.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις