Η σουηδική κυβέρνηση προτείνει την ενίσχυση των νόμων περί μετανάστευσης

Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει προτείνει να καταστούν μόνιμοι οι αυστηρότεροι νόμοι για τη μετανάστευση της χώρας για τον περιορισμό της πρόσληψης προσφύγων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι πρόσφυγες στη Σουηδία θα λάβουν τώρα τριετή άδεια παραμονής.

Αλλά αυτά θα μετατραπούν σε δικαιώματα μόνιμης διαμονής μόνο εάν οι μετανάστες πληρούν απαιτήσεις όπως γνώση της σουηδικής γλώσσας, σουηδική κοινωνία ή επαρκές εισόδημα.

Οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουν τα μέλη της οικογένειας όταν υποβάλλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα.

Η νομοθεσία παρουσιάστηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες – συμμάχους με τους Πράσινους και προορίζεται να αντικαταστήσει την ισχύουσα προσωρινή νομοθεσία που ισχύει από το 2016. Πριν από αυτό, οι άδειες μόνιμης διαμονής ήταν ο κανόνας βάσει του σουηδικού νόμου.

Τα μέτρα θεσπίστηκαν στη Σουηδία μετά την κρίση μετανάστευσης του 2015 και επεκτάθηκαν έως το 2019 καθώς τα πολιτικά κόμματα αγωνίστηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια μακροπρόθεσμη λύση. Οι προσωρινοί κανόνες πρόκειται να λήξουν αυτό το καλοκαίρι.

Εκείνη την εποχή, η Σουηδία είχε δεχθεί τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν πρόσφυγα στην ΕΕ, με περισσότερες από 160.000 αφίξεις το 2015, πολλοί από τους οποίους ήταν Σύριοι.

Με φόντο την άνοδο του κόμματος της Δημοκρατίας της Σουηδίας κατά της μετανάστευσης, η κυβέρνηση της Σουηδίας έκανε μια στροφή προς μια αυστηρότερη πολιτική για τη μετανάστευση τα τελευταία πέντε χρόνια.

“Με αυτό το προσχέδιο, η Σουηδία δεν αποτελεί πλέον μαγνήτη για τους αιτούντες άσυλο, όπως ήμασταν το 2014 [και] το 2015”, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Μετανάστευσης των Σοσιαλδημοκρατών, Μόργκαν Γιόχανσον.

“Αυτοί οι βασικοί κανόνες είναι σύμφωνοι με εκείνους των περισσότερων άλλων χωρών της ΕΕ”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η πρόταση “εγγυάται ένα μακροπρόθεσμο βιώσιμο ρυθμιστικό πλαίσιο”, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι η αρχή της άδειας παραμονής με περιορισμένη χρονική διάρκεια “δεν έχει δυσανάλογα αποτελέσματα”.

Σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να εκδοθούν παρατεταμένες προσωρινές άδειες διαμονής σε παιδιά και ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων και σε «ιδιαίτερα δυσάρεστες» συνθήκες υπό «ανθρωπιστική προστασία».

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Ο αρχηγός των Δημοκρατικών της Σουηδίας, Jimmie Åkesson, επέκρινε τη διάταξη για ασυνόδευτους ανηλίκους.

“Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι σε δύσκολη θέση να ικανοποιήσουν τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος όσο και τις τεράστιες απαιτήσεις των Πρασίνων για μια ακραία μεταναστευτική πολιτική”, δήλωσε ο Åkesson στο Twitter.

“Η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά νωρίτερα και νωρίτερα κάθε φορά”, πρόσθεσε, με τη Σουηδία να εκλέγει βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις