Οι μινιατούρες και ο ξύλινος κόσμος τους, ένα παιδικό βιβλίο που θίγει το ζήτημα της σωματικής αναπηρίας

Από: Στέλλα Γιαννοπούλου

Από τις εκδόσεις Διάνοια κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες το παιδικό βιβλίο της Θεοδώρας Παπαζιάκα με τίτλο “Οι μινιατούρες και ο ξύλινος κόσμος τους” με εικονογράφηση του Δαμιανού Λιάνου.

Ήρωας του βιβλίου είναι ο μικρός Μάριος, ένας νεαρός, όπως όλοι οι συνομήλικοί του, με τη διαφορά ότι ο Μάριος “είχε γεννηθεί αναγκασμένος να έχει για συντροφιά το αναπηρικό αμαξίδιό του“. Παρόλα αυτά “ήξερε καλά τι θα πει αγάπη και αυτό τον έκανε ευτυχισμένο“. Ο Μάριος, όπως όλα τα παιδιά έκανε όνειρα, ανάμεσα σε αυτά ήταν να αποκτήσει μια σειρά από μινιατούρες. Όταν τελικά τις απέκτησε “Το γραφείο του γέμισε με τα στρατιωτάκια, αυτά που έδειχνε η τηλεόραση και τόσο καιρό λαχταρούσε. Ο Μάριος εκείνη τη νύχτα δε κοιμήθηκε καθόλου. Ακόμη και υπό το φως των κεριών ήταν εκεί στο αμαξίδιό του, παρέα με τη φαντασία του, που έπλαθε δικούς της κόσμους, μέσα στους οποίους οι μινιατούρες του πολεμούσαν για το καλό, έστηναν παγίδες, έτρεχαν και συνομιλούσαν. Είχε σκεφτεί μάλιστα να φτιάξει γι’ αυτές και ένα σπίτι…Οι φιγούρες αυτές, όπως είχε φανταστεί, είχαν γίνει οι πιο καλοί του φίλοι…Το ξημέρωμα βρήκε τον Μάριο να προσπαθεί να μείνει ξύπνιος, με ένα σωρό σενάρια στο μυαλό του που ήθελε να πραγματοποιήσει παίζοντας. η κούρασή του όμως νίκησε και σιγά σιγά έγειρε το κεφάλι του στους ώμους και αποκοιμήθηκε.”

Ο μικρός Μάριος μέσα από τις μινιατούρες του έφτιαξε τον δικό του υπέροχο κόσμο, τον κόσμο που ονειρευόταν. Έτσι παρόλο που ήταν καθηλωμένος στο αμαξίδιό του βρήκε τον τρόπο χάρη στα αγαπημένα του παιχνίδια να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά περίπου από 6ετών και θίγει το ευαίσθητο θέμα της αναπηρίας. Είναι ένα βιβλίο που τα βοηθά να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και μια όμορφη αφορμή ώστε να αρχίσουμε να συζητάμε με τα παιδιά, που δεν αντιμετωπίζουν κάποια σωματική δυσλειτουργία, για τη διαφορετικότητα, καθώς και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ή όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, όμως ο Μάριος μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία, να αποκτήσουν ένα νέο πρότυπο και η ιστορία του ήρωά μας, να γίνει η αφόρμηση ώστε να αρχίσουν να φτιάχνουν και τις δικές τους ιστορίες και τα υλοποιούν δικά τους όνειρα.

Είναι ένα πρωτότυπο και ξεχωριστό βιβλίο που ολοκληρώνεται με την όμορφη και διαχρονική, εικονογράφηση του Δαμιανού Λιάνου. “Οι μινιατούρες και ο ξύλινος κόσμος τους”, δεν είναι ένα παραμύθι μόνο για παιδιά, αλλά στέκεται ικανό να περάσει τα δικά του μηνύματα ακόμη και στις μεγαλύτερες ηλικίες.





.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις