Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε εάν σας επιτεθεί σκύλος

Προσοχή μην τον χτυπήσετε

Σκύλος, σπάνια επιτίθεται, αυτό θα το κάνει αν νιώσει για κάποιο λόγο απειλή για τη ζωή του. Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος νιώσει ότι απειλείται θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιους συγκεκριμένους “κανόνες” για να προφυλαχτεί. Να σταματήσεις και να σταθεί ακίνητος. Εάν κάνεις ποδήλατο ή τρέχεις και κάποιος σκύλος σε πλησιάσει, πιθανόν να έχεις μπει στην περιοχή που θεωρεί «δική του».

Εάν απλά τρέχει προς εσένα αλλά δεν γαβγίζει ή γρυλίζει, είναι πιθανό να θέλει να σε τσεκάρει και αφού σε μυρίσει να γυρίσει και να φύγει. Μην προσπαθήσεις να τον χαϊδέψεις και απέφυγε τις απότομες κινήσεις. Στην περίπτωση που γαβγίζει και γρυλίζει, μείνε ακίνητος. Απέφυγε να τον κοιτάξεις στα μάτια.

Ο σκύλος σπάνια επιτίθεται σε άνθρωπο

Γύρισε λίγο το σώμα σου ώστε να έχεις τον σκύλο στο πλάι, σαν να δίνεις την εντύπωση πως φεύγεις. Μην προσπαθήσεις να επιτεθείς στον σκύλο, να τον χτυπήσεις, γιατί μπορεί να σου επιτεθεί. Να έχεις κατά νου πως οι σκύλοι είναι πολύ γρήγοροι. Τοποθέτησε μεταξύ εσένα και του σκύλου ότι μπορείς, την τσάντα σου ή κάποιο στέρεο αντικείμενο που θα σε προστατέψει σε περίπτωση επίθεσης.

Εάν είσαι έξω κάθισε πίσω από κάποιο παγκάκι, φράχτη, κάδο απορριμμάτων κ.τ.λ. Εάν έχεις ποδήλατο μαζί σου, τοποθέτησε το ανάμεσα σε εσένα και τον σκύλο. Μην χάσεις ούτε μια στιγμή τον σκύλο από τα μάτια σου. Απομακρύνσου σιγά-σιγά, προχωρώντας στο πλάι ή προς τα πίσω.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να μην πανικοβληθείς. Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά χρειάζεται προσοχή.

Λίγοι είναι οι σκύλοι που θα πραγματοποιήσουν τελικά επίθεση, όταν σιγουρευτούν πως δεν είσαι απειλή, θα σε αφήσουν ήσυχο.

Αυτό που πρέπει να κάνεις μόλις γυρίσεις σπίτι είναι να αναφέρεις το συμβάν στην δημοτική αρχή ή σε κάποια φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σου. Ειδικά αν πρόκειται για αδέσποτο σκύλο έτσι ώστε να προχωρήσουν στις επόμενες ενέργειες.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις