21 ΜΑΪΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΣΑΓΙΟΥ – ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Αναγνωρίζοντας τη μακρά ιστορία και τη βαθιά πολιτιστική και οικονομική σημασία του τσαγιού σε όλο τον κόσμο, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 21η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Τσαγιού.

Οι τύποι του τσαγιού είναι τέσσερις: το μαύρο, το πράσινο, το oolong και το πολύτιμο λευκό.

Υπάρχουν φυσικά και πάρα πολλά εκχυλίσματα από διάφορα βότανα, που εμείς συνηθίζουμε να τα ονομάζουμε τσάι, ανήκουν όμως στα εκχυλίσματα.

Ένα ζεστό φλιτζάνι από μυρωδάτο τσαγάκι μέσα στο κρύο, είναι πάντα ένα καταπραϋντικό και χαλαρωτικό ρόφημα, πλούσιο σε ευεργετικές ιδιότητες.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Alternate Text

Το Ελληνικό τσάι του βουνού είναι το δημοφιλέστερο και το πλέον διαδεδομένο Ελληνικό βότανο. Υπάρχουν περίπου 10 είδη με καλύτερο ποιοτικά το είδος Ολύμπου. Το Ελληνικό τσάι του βουνού έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι πλούσιο σε σίδηρο.

Φαρμακολογικές Ιδιότητες

Μια σειρά μελετών έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς τόσο σε εκχυλίσματα του γένους Sideritis όσο και σε χημικές ενώσεις που απομονώθηκαν από αυτά για να εκτιμηθούν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι σημαντικότερες φαρμακολογικές δράσεις του τσαγιού του βουνού είναι:

• Αντιμικροβιακή δράση. Η δράση κατά των βακτηρίων, των ιών και των ζυμών είναι σημαντική. Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στα αιθέρια έλαια του φυτού που περιέχουν μονοτερπενικούς υδρογονάνθρακες. Από τα φυτά που μελετήθηκαν πιο δραστικά ήταν αυτά με αιθέρια έλαια πλούσια σε απιπένιο και καρβακρόλη. Το είδος S. raeseri δεν περιέχει πολλά μονοτερπένια και γι’ αυτό ήταν αδρανές.
• Αντιφλεγμονώδης δράση. Υπάρχουν πολλές μελέτες πάνω στην αντιφλεγμονώδη δράση που εμφανίζουν τα εκχυλίσματα του γένους Sideritis. Αυτή οφείλεται κυρίως στις ομάδες των φλαβονοειδών, των τερπενίων και των λιπιδίων. Κατά των φλεγμονών δρουν και οι φυτοστερόλες, οι α- και β-αμιρίνες και τα διτερπένια.
• Αντιοξειδωτική δράση. Ο Sideritis εμφανίζει και έντονη αντιοξειδωτική δράση. Ειδικότερα τα εκχυλίσματα των φυτών με οξικό αιθυλεστέρα και με βουτανόλη. Η αντιοξειδωτική δράση οφείλεται στην ύπαρξη πολυφαινολικών ενώσεων οι οποίες έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες.

Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης και της αναγνωρισμένης σήμερα θετικής επίδρασής της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το τσάι του βουνού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ενίσχυση αυτή μεγεθύνεται και από την αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση του. 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο βελτιώνει την ποιότητα και τις λειτουργίες του αίματος.

Βιβλιογραφία: Koedama A., Volatile Oil Composition of Greek Mountain Tea (Sideritis spp.), J. Sci. FoodAgric., 36 (1986) 681-684.
Charami M.T., Lazari D., Karioti A., Skaltsa H., Hadjipavlou-Litina D., and Souleles C., Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Sideritis perfoliata subsp. Perfoliata (Lami-aceae), Phytother. Res. 22 (2008) 450–454.
N. Aligiannis, E. Kalpoutzakis, I. B. Chinou, and S. Mitakou, E. Gikas and A. Tsarbopou-los, Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oils of Five Taxa of Sideritis from Greece J. Agric. Food Chem., 49 (2001) 811-815.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις