Η είσοδος της 1ης Μεραρχίας στη Θεσσαλονίκη, κατά μήκος της σημερινής οδού 26ης Οκτωβρίου, στην περιοχή του ΦΙΞ
Τα όνειρα, οι κόποι και οι θυσίες πολλών δεκαετιών στις 26 Οκτ 1912 είχαν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα και να δικαιώνονται…
Στις 26 Οκτωβρίου 1912 ο Τούρκος αρχιστράτηγος του ελληνικού μετώπου Ταξίν Πασάς παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στους απεσταλμένους του διαδόχου αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου, Βίκτωρα Δούσμανη και Ιωάννη Μεταξά. Ο στρατηγός Π. Δαγκλής εγκαταστάθηκε στο Διοικητήριο, ενώ ο λοχαγός Εξαδάκτυλος με τον Ίωνα Δραγούμη, ύψωσαν στο ελληνικό προξενείο στην παραλία, την Ελληνική σημαία.
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρας της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της πόλης, Άγιου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό, λίγες ώρες προτού οι βούλγαροι φτάσουν στην πόλη.
Στις 29 Οκτωβρίου έφτασε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας ο βασιλιάς Γεώργιος. Αποδόθηκαν τιμές από τους άνδρες της II Μεραρχίας, χαιρετισμοί με 21 κανονιοβολισμούς, ενώ υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία στον Λευκό Πύργο.
Η λαμπρή δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης έγινε στην εκκλησία του Αγίου Μηνά στις 30 Οκτωβρίου, παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α΄ που επισφράγισε την κατάληψη της Θεσσαλονίκης με τη μόνιμη παραμονή του στην πόλη ως τη δολοφονία του, τον Μάρτιο του 1913.