Αλλάζει από «Turkey» σε «Turkiye» η Τουρκία για να μην την μπερδεύουν με τη γαλοπούλα

Η Τουρκία άλλαξε ήδη το επίσημο διεθνές της όνομα στα έγγραφα του κράτους και από Turkey το έκανε Turkiye.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης εκφράζεται το εξής: «Η λέξη Turkiye αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο».

Στην ίδια ανακοίνωση γράφεται ότι «στο πλαίσιο της ενίσχυσης του σήματος «Turkiye», σε κάθε είδους δραστηριότητες και αλληλογραφία, ειδικά στις επίσημες σχέσεις με άλλα κράτη και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, θα υπάρξει απαραίτητη ευαισθησία να εμφανίζεται η χρήση της φράσης «Türkiye» αντί για φράσεις όπως «Turkey», «Turkei», «Turquie» κ.α»

Όμως οι κακές γλώσσες λένε πως η Τουρκία άλλαξε το όνομα της για να μην την μπερδεύουν με τη γαλοπούλα, ηχητικά, ορθογραφικά αλλά και όσοι μπαίνουν στο google (κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων) και γράψουν Turkey, θα τους βγάλει τη γαλοπούλα, ή συνταγές μαγειρέματος της. Αλλά και γιατί στο λεξικό του Κέιμπριτζ η λέξη «γαλοπούλα» ορίζεται «ως κάτι που αποτυγχάνει άσχημα» ή «ένας ανόητος – ηλίθιος άνθρωπος».

Πάντως οι τούρκοι τη χώρα τους τη λένε Turkiye, ένα όνομα που είχε αρχικά το οθωμανικό κράτος μετά από κάποια χρονική περίοδο.

Η γαλοπούλα πήρε το όνομα Turkey επειδή όταν ανακαλύφθηκε το πτηνό στην Αμερική οι Άγγλοι το μπέρδεψαν με την φραγκόκοτα την οποία εξήγαγαν την περίοδο εκείνη οι Οθωμανοί στην Ευρώπη.

Οι αλλαγές έγιναν ήδη στους επίσημους λογαριασμούς το Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Τουρκικής Προεδρίας.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις