Πόσες θερμίδες κρύβουν τα μελομακάρονα των Χριστουγέννων

Με τις ημέρες των εορτών περίπου στην μέση και τα μελομακάρονα να ρέουν άφθονα στο τραπέζι, καλό είναι να γνωρίζουμε την θερμιδική τους αξία. 

Οι θερμίδες για μελομακάρονα δεν είναι σταθερές καθώς υπάρχουν διαφορετικές συνταγές που επηρεάζουν το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Επίσης, κάποιοι πλάθουν μικρά ή μεγάλα σε μέγεθος γλυκά επηρεάζοντας έτσι τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Το σύνηθες γλυκό είναι περίπου 35 γραμμάρια. Έχει υπολογιστεί ότι 35γρ περιέχουν περίπου 190 θερμίδες. Στις παρασκευές που έχουν επικάλυψη με γλάσσο ή σοκολάτα υπάρχουν ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο και περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά (σε σχέση με τους κουραμπιέδες) τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Βασικά συστατικά έχουν (ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια, κανέλα, πορτοκάλι) με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, χαλκό, μαγγάνιο, φωσφόρο, βιταμίνη Ε, αρκετό κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το μοναδικό μειονέκτημά τους είναι στην πραγματικότητα η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο σιρόπι. Γι’ αυτό είναι καλό να μην καταναλώνουμε παραπάνω από 2 μελομακάρονα την ημέρα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις