Φάτε σαν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος: Το μενού του Αριστοτέλη

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη , ο κόσμος βασιζόταν σε πέντε στοιχεία: γη, φωτιά, νερό, αέρας και αιθέρας. Ο καθηγητής μαγειρικής Γιώργος Παλησίδης έχει πλέον δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «Αριστοτελικό Μενού», βασισμένο σε φαγητά και υλικά από τη βόρεια Ελλάδα , τη γενέτειρα του μεγάλου φιλόσοφου.

Οι συνταγές που δημιουργεί σήμερα ο Παλησίδης βασίζονται σε αρχαιολογικά ευρήματα σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στην κουζίνα. Τα πιάτα συνδυάζουν και υλικά από τη Χαλκιδική από όπου κατάγεται ο καθηγητής . Η χρήση συγκεκριμένων φρούτων, βοτάνων, κρασιών, μελιού και άλλων τέτοιων συστατικών ήταν ευρέως διαδεδομένη την εποχή του Αριστοτέλη .

Το μενού του Αριστοτέλη

Ο καθηγητής μαγειρικής είχε στόχο να φέρει τη διατροφή των αρχαίων στο σημερινό τραπέζι, κυρίως ως μια καλή βάση για μια υγιεινή διατροφή.

Τα τελευταία τρία χρόνια, δέκα ξενοδοχεία και επτά εστιατόρια στη γραφική περιοχή της Χαλκιδικής σερβίρουν το Αριστοτελικό Μενού.

«Στα τέσσερα στοιχεία της θεωρίας του Εμπεδοκλή – γη, νερό, φωτιά και αέρας, ο Αριστοτέλης πρόσθεσε τον αιθέρα, το πέμπτο στοιχείο, για να περιγράψει το αγέννητο, άφθαρτο, αναλλοίωτο, αυτό που τα συνδυάζει όλα σε μια ουσία», είπε ο Παλησίδης στην Αθήνα. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ταυτόχρονα, οι αναφορές του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου στις βασικές γεύσεις του αλμυρού, του ξινιού, του γλυκού και του πικρού συνοδεύονταν από συστάσεις για συνδυασμό τουλάχιστον δύο από αυτές τη φορά, με στόχο την κορύφωση της γεύσης, ένα εκρηκτικό. εμπειρία», είπε ο Παλησίδης.

«Αυτή η εμπειρία καθορίστηκε αργότερα από τους Ιάπωνες με τη λέξη «umami» (που μπορεί να μεταφραστεί ως «ευχάριστη νόστιμη γεύση») για να περιγράψει μια ένταση γεύσης παρόμοια με αυτή που υπάρχει σε τρόφιμα όπως το βόειο κρέας, το σαφράν, ο κρόκος, το κάρδαμο, το αρνί. , μανιτάρια και τρούφες», πρόσθεσε ο Παλησίδης.

Ο καθηγητής είπε ότι η αρχική ιδέα για το Αριστοτελικό Μενού του ήρθε το 2016, τη χρονιά που γιορτάστηκε ο Αριστοτέλης.

Η έμφαση στη νέα δίαιτα δόθηκε στο πέμπτο στοιχείο, τον αιθέρα. Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Χαλκιδικής, οι επισκέπτες κλήθηκαν να απολαύσουν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (φωτιά, μέσα από την τοπική γαστρονομία, αέρας, μέσω επισκέψεων σε μέρη με όμορφη θέα, νερό, μέσα από θαλασσινά, και γη, μέσα από το κρασί, το τσίπουρο, και ελαιόλαδο ).

Πέντε στοιχεία και το μυστικό της διατροφής του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου

Το επόμενο βήμα ήταν να ανακαλύψουμε το πέμπτο στοιχείο, το μυστήριο που καλείται να ανακαλύψει κάθε επισκέπτης από την επίσκεψή του στα Αρχαία Στάγειρα, τη γενέτειρα του φιλοσόφου και το πάρκο του Αριστοτέλη.

Ο Παλησίδης παρουσίασε ένα πρότυπο μενού για να εφαρμόσει τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη στη γευστική εμπειρία. Σκοπός ήταν να προκαλέσει μια εμπειρία δοκιμάζοντας πιάτα και προϊόντα από τον τόπο που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος.

Σε αυτή τη βάση, το τραπέζι του δείπνου διαθέτει πέντε πήλινα βάζα αντί για πιάτα όπως οι αρχαίοι Έλληνες μαγείρευαν σε πήλινα δοχεία.

Καθένα από τα στοιχεία της φύσης, όπως τα περιγράφει ο Αριστοτέλης, αντιπροσωπευόταν από βασικά συστατικά. Για παράδειγμα, ο αέρας αντιπροσωπευόταν από ένα πουλί. γης με το κρασί που παράγεται από το αμπέλι. νερό από θαλασσινό νερό? φωτιά με το στοιχείο που μαγειρεύει τα θαλασσινά? και αιθέρας με γεύση που προκύπτει από αποξηραμένα φρούτα, μέλι, βότανα, κρασί και πεζύμη.

Τα αντίστοιχα πιάτα, που σερβίρονται σε εστιατόρια της Χαλκιδικής, έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες. Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το αριστοτελικό μενού, καθώς προετοιμάζονται εύκολα και ενσωματώνουν τοπικά, φρέσκα υλικά, χαρακτηριστικά της περιοχής.

«Το Aristotelian Menu είναι μια ιδανική διατροφική πρόταση για οποιονδήποτε, καθώς συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής—τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, προβιοτικά, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, τροφές που καταναλώνονται ωμές όπως οι ελιές και ευκολία παρασκευής, καθώς δεν απαιτεί πολύπλοκα μορφές μαγειρικής», αναφέρει ο Παλησίδης.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις