Εκπληκτικά βίντεο από την άγρια ομορφιά της φύσης στο Γράμμο

Ο Γράμμος αποτελεί ουσιαστικά, το φυσικό όριο μεταξύ των νομών Καστοριάς και Ιωαννίνων αλλά και τη γειτονική Αλβανία. Τη μοναδική εικόνα του επιβλητικού βουνού συμπληρώνουν τα δύο ποτάμια που πηγάζουν από τα έγκατά του, ο Αλιάκμονας και ο Σαραντάπορος, στις κοιλάδες των οποίων διαμορφώνονται εκπληκτικής ομορφιάς χαράδρες, ιδανικές για εξερεύνηση και extreme sports.  Το χωριό “Γράμμος”, είναι χτισμένο στα 1.390 μέτρα. Πρόκειται για έναν οικισμό με κατοίκους κυρίως κτηνοτρόφους. Τα αλπικά και υποαλπικά λιβάδια του Γράμμου είναι τα μεγαλύτερα σε έκταση βοσκοτόπια της Μακεδονίας.

Ο Γράμος (ή Γράμμος) είναι ορεινό χωριό του νομού Καστοριάς σε πολύ μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στον δήμο Νεστορίου. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.380 μέτρων στις πλαγιές του Γράμμου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Μέχρι το 1927, ο οικισμός είχε την βλάχικη ονομασία Γράμμο(υ)στα.

Πιο χαμηλά, στα 1.730 μ., στην τοποθεσία Μουτσάλια, θα συναντήσουμε την ορεινή λίμνη των Αρρενών, που βρίσκεται στο όριο ανάμεσα στα δάση και την υποαλπική ζώνη. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό κάνει αυτή τη λίμνη που έχει έκταση 15 στρέμματα και βάθος μόλις ένα μέτρο, ιδιαιτέρως ελκυστική, καθώς περιβάλλεται από πυκνά δάση οξιάς, λίγα μέτρα πριν αυτά δώσουν τη θέση τους στα απέραντα λιβάδια. Εδώ, οι πιο τυχεροί μπορεί να συναντήσουν σπάνια αμφίβια, όπως ένα είδος αλπικού τρίτωνα, που βρίσκει στη λίμνη ιδανικό καταφύγιο.

Οι λίμνες Αρρένες βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Γράμμου, σύνορο μεταξύ νομών Ιωαννίνων και Καστοριάς, όπως επίσης και Ελλάδας – Αλβανίας, και σε υψόμετρο 1740 μέτρων. Βρίσκονται στη σκιά της Άνω Αρρένας Γράμμου, 2.196 μ., κρυμμένες μέσα σε δάση οξιάς μαγεύουν τον επισκέπτη μιας και δεν διακρίνονται μέχρι να προσεγγιστούν σε κοντινή απόσταση. Το βάθος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο και συναντώνται τριών ειδών τρίτωνες: ο αλπικός (triturus alpestris), ο κοινός (triturus vulgaris) και ο λοφιοφόρος (triturus cristatus). Επίσης στη περιοχή της λίμνης ζεί και ο κίτρινος βάτραχος (bombina variegata) και ο βάτραχος των ρυακιών (rana graeca), καθώς και η σαλαμάδνρα (salamandra salamandra), η αμμόσαυρα (lacerta agilis) και η αλπική οχιά (vibera berus) η οποία στον Γράμμο βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσής της στον Ευρωπαϊκό χώρο

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις