Ανοσία της αγέλης: πως θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα

Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος προς την επίτευξη της ανοσίας αγέλης.

Η επίτευξη της φυσικής ανοσίας έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές: γνωρίζουμε ότι ένα 15% των ανθρώπων που θα νοσήσουν θα χρειαστούν νοσηλεία, 5% σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 1/2% των νοσούντων θα πεθάνουν. Αν επιπλέον κορεστούν τα συστήματα υγείας σε περίπτωση μαζικής νόσησης του πληθυσμού (όπως παρατηρήθηκε στη Βόρειο Ιταλία τον προηγούμενο Απρίλιο) η θνητότητα αυξάνεται σημαντικά (μέχρι και 10%) καθώς οι ασθενείς που έχουν ανάγκη θεραπείας και υποστήριξης για να επιβιώσουν μένουν αβοήθητοι.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επίτευξη ανοσίας αγέλης με φυσικό τρόπο καθώς οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα είναι μεγάλες.

Το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασθέντων εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου (το ποσοστό των εμβολιασθέντων που αναπτύσσουν αντισώματα, το οποίο για τα μέχρι τώρα διαθέσιμα εμβόλια υπολογίζεται από 90-97%) και  τη μεταδοτικότητα του ιού (δείκτης R) δηλαδή πόσα άτομα μπορεί να επιμολύνει ένας ασθενής.

Για τον ιό SARS-Cov 2 o δείκτης μεταδοτικότητας υπολογίζεται στο 4.53, που σημαίνει ότι σημαίνει ότι ένας ασθενής θα μολύνει τουλάχιστον 4 άτομα Αν θεωρήσουμε ότι το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό,   υπολογίζεται ότι 80% του πληθυσμού πρέπει να έχει αντισώματα (και επομένως ανοσία) έναντι του ιού προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης. Αν μεταλλάξεις του ιού επιφέρουν αύξηση της μεταδοτικότητας το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω.

Άρα τουλάχιστον 80% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί πριν μιλήσουμε για το τέλος αυτής της πανδημίας.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις