Το τελευταίο άγαλμα του Φράνκο που έμεινε στην Ισπανία αφαιρείται από τους δρόμους της Μελίγια

Los operarios de la Ciudad Autónoma de Melilla desmontan la estatua de Francisco Franco, este martes.ANTONIO RUIZ

Το τελευταίο άγαλμα του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο που παρέμεινε στο ισπανικό έδαφος έχει αφαιρεθεί αυτή την Τρίτη. Μόνο μια μέρα μετά την απόφαση της Συνέλευσης της Μελίλια να εξαλείψει το μνημείο, οι εργάτες της Αυτόνομης Πόλης έχουν αποσυναρμολογήσει το άγαλμα, που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Η απόφαση εγκρίθηκε αυτήν τη Δευτέρα με 14 ψήφους υπέρ – οι οκτώ από το Συνασπισμό για τη Μελίγια, οι τέσσερις από το PSOE, ένας από τον Ciudadanos και αυτός του μη εγγεγραμμένου αναπληρωτή Jesús Delgado – την αποχή των δέκα βουλευτών από το Λαϊκό Κόμμα και την ψήφο κατά του βουλευτή Vox.

Το άγαλμα του Φράνκο, ως στρατηγός της Λεγεώνας, τοποθετείται στη Μελίγια.
La estatua de Franco, como general de la Legión, colocada en Melilla.PACO GUERRERO

Το άγαλμα, που κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Enrique Novo Álvarez, ανεγέρθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στον Francisco Franco, ο οποίος, ως διοικητής της Λεγεώνας, συνέβαλε στην άμυνα της Melilla από την επίθεση των στρατιωτών του Abd el Krim κατά τη διάρκεια του πολέμου Rif (1921), που έβαλαν πολλές φυλές από αυτήν την περιοχή στο βόρειο Μαρόκο ενάντια στα ισπανικά και γαλλικά προτεκτοράτα. Το μνημείο εγκαταστάθηκε το 1978, τρία χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα, και δεν ήταν χωρίς διαμάχη. Το 2005 μετακόμισε από τον τόπο όπου βρισκόταν από την αρχή, το Paseo del General Macías, λόγω μερικών έργων, αν και μετεγκαταστάθηκε ημέρες αργότερα στους πρόποδες του τείχους της Φλωρεντίας.

Αυτή τη φορά η απόσυρση θα είναι μόνιμη

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις