Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε ένα σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό άρμα στην Πομπηία

Το διατηρημένο τετράτροχο άρμα, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην Civita Giuliana, βόρεια της Πομπηίας. Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί οχήματα που χρησιμοποιούνταν για εργασίες και μεταφορές αλλά όχι για τελετές όπως αυτό.

Πομπηία άρμα
© Parco Archeologico di Pompei via AP

Το υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε «ένα μοναδικό εύρημα, χωρίς προηγούμενο στην Ιταλία».


Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. κατέστρεψε την Πομπηία. Το άρμα σώθηκε όταν κατέρρευσαν οι τοίχοι και η οροφή του κτιρίου, και επέζησε από λεηλασίες από τους κλέφτες της αρχαιότητας, οι οποίοι είχαν σκάψει σήραγγες στην περιοχή, βόσκοντας αλλά δεν έβλαψαν το τετράτροχο καλάθι.

Πομπηία άρμα
© Parco Archeologico di Pompei via AP

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πέρυσι στην ίδια περιοχή στα περίχωρα της Πομπηίας, την Civita Giulian, σκελετικά υπολείμματα και πιστεύεται ότι ήταν πλούσιοι και και ενός άντρα σκλάβου, που καταπλακώθηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν από το θάνατο.

Το πρώτο σιδερένιο στοιχείο του άρματος εμφανίστηκε στις 7 Ιανουαρίου από την κουβέρτα του ηφαιστειακού υλικού που γεμίζει τη διώροφη στοά. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το καροτσάκι χρησιμοποιήθηκε για γιορτές και παρελάσεις, ίσως επίσης για να μεταφέρει νύφες στα νέα τους σπίτια.

Η βίλα ανακαλύφθηκε όταν η αστυνομία βρήκε τις παράνομες σήραγγες το 2017, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δύο άτομα που ζουν στα σπίτια πάνω από τον ιστόρικό τοπο βρίσκονται σε δίκη για φερόμενη εκσκαφή πάνω από 80 μέτρων σηράγγων.

ΠΗΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις