Πόσοι θυμούνται τον Άγγελο και τον Δημήτρη: Οι Έλληνες όμηροι στα χέρια των Τούρκων

Ήταν 1η Μαρτίου 2018 όταν ο τότε ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠ.ΟΠ. λοχίας, Δημήτρης Κούκλατζης, κατά την εκτέλεση περιπολίας συνελήφθησαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Έβρου. Οι Αρχές της Τουρκίας τους απήγγειλαν κατηγορία περί παράνομης εισόδου στη χώρα και μάλιστα σε «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», ενώ διετάχθη η προφυλάκισή τους στις φυλακές Αδριανούπολης.

Τότε ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» για τους δυο στρατιωτικούς, που εξελίχθηκε σε διπλωματικό μαραθώνιο. Η σύλληψή τους είχε συσχετιστεί με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.

Επειτα από περιπέτεια πέντε μηνών και ελλείψει στοιχείων που να στοιχειοθετούν τη στρατιωτική κατασκοπεία, το τουρκικό δικαστήριο, στις 14 Αυγούστου 2018, αποφάσισε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών χωρίς περιοριστικούς όρους.

Την επόμενη ημέρα, 15 Αυγούστου, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μετέβη στην Αδριανούπολη και παρέλαβε τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, γεγονός που έφερε ανακούφιση στις οικογένειές τους και συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις