8 Μαρτίου… ευτυχώς ο Θεός έπλασε την γυναίκα

Γυναίκα, σύζυγος, μάνα , αδελφή, φίλη, σύντροφος, ερωμένη είναι μερικές απο τις ιδιοτητές της γυναίκας διαχρονικά, μέσα στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες της υφηλίου.


Στον δυτικό κόσμο ο ρόλος της γυναίκας είναι διαφορετικός. Είναι η αφανής δύναμη του κάθε άντρα και η κολώνα του σπιτιού του. Σήμερα οι ρόλοι της είναι περισσότεροι από ποτέ.

Και μολονότι δεν είναι και πολύ ευχαριστημένη με τις επιδόσεις της, με ότι καταπιάνεται δίνει ένα κομμάτι απ την ψυχή της. Είναι εκείνη που σε άλλες εποχές ήταν κατάρα η γέννηση της και σε άλλες , ευλογία.
Όποιον ρόλο κι αν οι κοινωνίες επέλεξαν γι αυτήν είναι σίγουρο πως εκείνη έβρισκε τον τρόπο να κλέβει την παράσταση και να διαπρέπει.
Άλλοτε με την φοβερή της οξυδέρκεια κι άλλοτε με την νοικοκυροσύνη της και την εργατικότητά της, ήταν το πρόσωπο που μεγάλωσε και νουθέτησε τις νέες γενιές.
Στην αγκαλιά της μεγάλωσαν γενιές και γενιές και ακούμπησαν τους πόνους και τους φόβους τους, διαπρεπείς άντρες.


Σήμερα που οι υποχρεώσεις της έχουν πολλαπλασιαστεί , μέσα από τους πολυποίκιλους ρόλους, που οι κοινωνίες επέλεξαν γι αυτήν, την βρίσκει κανείς εξουθενωμένη, προκειμένου να προλάβει τα πάντα και να επιτελέσει το έργο της, όσο γίνεται καλύτερα.

Ο φετινός εορτασμός βρίσκει την κοινωνία μας σε ένα περιβάλλον πανδημίας και έχει στο ενεργητικό του φορτίο περιστατικά έμφυλης βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, trafficking, bullying, διακρίσεων και δολοφονιών με θύματα γυναίκες. Ποιος δε θυμάται μερικές από τις πρόσφατες υποθέσεις με θύματα γυναίκες που μας συγκλόνισαν σαν κοινωνία; Η Ελένη στη Ρόδο, η Λίνα στη Θεσσαλονίκη, η Μυρτώ στην Πάρο… Σ αυτό το δύσκολο περιβάλλον που επιβαρύνεται με το φορτίο της πανδημίας, γυναίκες διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων βρέθηκαν στην εμπροσθοφυλακή στη μάχη κατά της νόσου COVID-19. Μια δύσκολη μάχη με έναν αόρατο εχθρό που τη δίνουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ήθους και καθήκοντος. Εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, στα σώματα ασφαλείας, σε τομείς καθαριότητας, εστίασης, πωλήτριες που κρατούν ανοικτά τα σουπερμάρκετ, μητέρες που φροντίζουν τα παιδιά τους κατά την εργασία τους από το σπίτι και τόσες άλλες.


Η σύγχρονη γυναίκα είναι μια διαχρονική αγωνίστρια της ζωής και δίνει τη ψυχή της για να ευχαριστήσει τους δικούς της.
Η δική της προσφορά στην οικογένεια και την διαμόρφωση των κοινωνιών, ήταν είναι και θα είναι σημαντική και μοναδική. Χρόνια πολλά στις γυναίκες όλου του κόσμου, χρόνια πολλά στις Ελληνίδες.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις