Η Ελλάδα υποβάλλει νέες αξιώσεις αποζημίωσης από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Ελλάδα έχει ανανεώσει τις εκκλήσεις της για διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία σχετικά με την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο “Αυτές οι απαιτήσεις είναι έγκυρες και ενεργές”, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα αναβίωσε το αίτημά της για συνομιλίες με τη Γερμανία για αποζημιώσεις εν καιρώ πολέμου λίγο πριν από την 80η επέτειο της εισβολής στην Ελλάδα από τα γερμανικά στρατεύματα στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Αυτά τα αιτήματα είναι έγκυρα και ενεργά και θα διεκδικούνται με κάθε τρόπο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Η Ελλάδα έκανε τελευταία επίσημη πρόσκληση για διαπραγματεύσεις το 2019 , υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του σημερινού συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είπε τον Ιανουάριο του 2020 ότι η Αθήνα εξακολουθούσε να θεωρεί το ζήτημα ανοιχτό, αν και μέχρι στιγμής απέφυγε να ασκήσει πίεση στο Βερολίνο.

Zweiter Weltkrieg - Angriff NS-Deutschland auf Griechenland

Δισεκατομμύρια σε ζημιές

Το κόστος της ζημίας που προκλήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου εκτιμάται σε 289 δισεκατομμύρια ευρώ (339 δισεκατομμύρια δολάρια) από μια ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει ένα δάνειο που η Ελλάδα αναγκάστηκε να χορηγήσει στη γερμανική κεντρική τράπεζα.

Μετά την εισβολή στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν πολλές σφαγές στη χώρα, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η Γερμανία δήλωσε ότι θεωρεί ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί με τη λεγόμενη Συμφωνία Two Plus Four, που υπογράφηκε το 1990, η οποία επέτρεψε στην ενωμένη Γερμανία να καταστεί πλήρως κυρίαρχη το επόμενο έτος. Οι υπογράφοντες τη Συνθήκη ήταν οι πρώην Ανατολικοί και Δυτικοί Γερμανοί και οι πρώην κατοχικές δυνάμεις, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση.

Οι επιστροφές δεν αναφέρονται ρητά στο έγγραφο. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πολωνία που είχαν επιτεθεί από τη Γερμανία στον πόλεμο δεν συμπεριλήφθηκαν στις διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη.

Μια έκθεση της Bundestag το 2019 διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας είχαν νομικό βάρος, αποκαλώντας τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης «αποδεκτή» αλλά «καθόλου υποχρεωτική» βάσει του διεθνούς δικαίου.

Zweiter Weltkrieg - Angriff NS-Deutschland auf Griechenland
Η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία

Εσωτερική κριτική

Τα πράσινα και αριστερά κόμματα της Γερμανίας επέκριναν έντονα την άρνηση της κυβέρνησης να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις. Σε πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση για την εισβολή που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Πρέσβης της Ελλάδας Μαρίας Μαρινάκη, ζήτησαν αλλαγή πορείας, αλλά η έκκληση απορρίφθηκε.

Η αντιπρόεδρος της Bundestag, Claudia Roth, των Πρασίνων, δήλωσε ότι ντρέπεται για τη στάση της Γερμανίας, ενώ ο αριστερός νομοθέτης Heike Hänsel χαρακτήρισε τη θέση της κυβέρνησης «ούτε ηθικά ούτε νομικά αποδεκτή».

Η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι, αντί να πληρώνει αποζημιώσεις, θέλει να προωθήσει τη συμφιλίωση με την Ελλάδα μέσω αναμνηστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

tj / mm (dpa, KNA)

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις