Τα φίδια ξύπνησαν – Τι πρέπει να ξέρουμε

Όλα τα φίδια είναι ενεργά από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα ερπετά είναι ψυχρόαιμα, δηλαδή δεν έχουν δική τους θερμοκρασία σώματος, και αντλούν τη θερμότητα που τους χρειάζεται από το περιβάλλον, για να είναι ενεργά. Τον χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη. 

Εάν συναντήσουμε κάποιο φίδι στους αγρούς δεν χρειάζεται να το σκοτώσουμε ή να πανικοβληθούμε. Όλα τα φίδια δεν επιτίθενται στον άνθρωπο εκτός εάν νιώσουν ότι απειλείται η ζωή τους. Για να σε δαγκώσουν, πρέπει να τα πιάσεις, να τα πατήσεις κατά λάθος ή να τα πλησιάσεις πολύ. Όταν πλησιάσουμε πολύ ένα φίδι αυτό παίρνει αμυντική στάση βγάζοντας ένα σύριγμα, προειδοποιώντας  μας να μην πλησιάσεις άλλο. Συνήθως όμως το φίδι με τη θέα ενός ανθρώπου τρέπεται σε φυγή.

Εάν μας δαγκώσει κάποιο φίδι, και δεν ξέρουμε αν είναι δηλητηριώδες, μπορούμε να κοιτάξουμε το σημείο του δαγκώματος: εάν το φίδι είναι μη δηλητηριώδες στο μέρος του δαγκώματος θα αφήσει ένα κόκκινο σημάδι σε σχήμα ρολογιού . Εάν το φίδι που μας δάγκωσε είναι δηλητηριώδες θα δούμε στο σημείο του δαγκώματος μία ή δύο μικρές τρύπες. Δεν πανικοβαλλόμαστε και με ήρεμες κινήσεις, για να μη δώσουμε την ευκαιρία στο δηλητήριο να κυκλοφορήσει στο αίμα, δένουμε το σημείο πάνω από το δάγκωμα, όχι πολύ σφικτά για να μην προκαλέσουμε προβλήματα κυκλοφορίας, και πάμε στο κοντινότερο νοσοκομείο.

 Εάν το φίδι μπει μέσα στο σπίτι, ειδοποιούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Πυροσβεστική έχει τα τηλέφωνα ιδιωτών οι οποίοι αναλαμβάνουν την απομάκρυνση των φιδιών. Για να αποτρέψουμε τα φίδια να μπαίνουν στις αυλές μας, πρέπει να τις διατηρούμε καθαρές, δηλαδή να μην έχουμε άχρηστα αντικείμενα, όπως στοίβες από πέτρες, χόρτα ή άλλα αντικείμενα όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο τα ερπετά ή τα τρωκτικά. Επίσης, εάν έχουμε υποστατικά με ζώα λόγω των τροφών προσελκύονται τρωκτικά, που με τη σειρά τους προσελκύουν τα φίδια, επειδή, όπως είναι γνωστό, τα τρωκτικά αποτελούν τροφή

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις