Κατσαρίδες στο σπίτι και πως θα τις εξαφανίσετε

Οι κατσαρίδες είναι ό, τι πιο ανατριχιαστικό και αηδιαστικό υπάρχει και δυστυχώς στα περισσότερα σπίτια παρά τις απεντομόσεις.

Πού συχνάζουν

Είναι κοσμοπολίτικα έντομα και τα συναντούμε παντού σε σπίτια, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γραφεία, εργοστάσια, βιβλιοθήκες, σφαγεία κλπ. Οι ζημιές που προκαλούν δεν είναι συνήθως ποσοτικές, αλλά τόσο η παρουσία τους όσο και η πιθανότητα να μεταδώσουν ορισμένες ασθένειες τα κάνουν να θεωρούνται από τα σημαντικά ζωικά παράσιτα. Προτιμούν τα υγρά, σκοτεινά και προφυλαγμένα μέρη και ζουν οπουδήποτε υπάρχει νερό. Η δραστηριότητα τους εκδηλώνεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη νύχτα. Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα και κάθε είδους τρόφιμα είναι δυνατόν να μολυνθεί από την παρουσία τους.

Λόγω του πεπλατυσμένου και ελαστικού σώματος έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να περνούν από σχισμές κατά πολύ λεπτότερες του 1mm. Έτσι τις βρίσκουμε σε σημεία όπως συρτάρια ή ντουλάπια τα οποία εκ πρώτης όψεως κλείνουν πολύ καλά. Τα αυγά τους βρίσκονται σε μια ωοθήκη σκούρου χρώματος. Η οποία μεταφέρεται από το θηλυκό για πολλές ημέρες ¨κολλημένη¨ στο άκρο της κοιλιάς του. Μερικά είδη αφήνουν τις ωοθήκες τους στα μέρη που συχνάζουν ενώ άλλατις μεταφέρουν μαζί τους μέχρι να εκκολαφθούν.

Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβια έντομα και είναι σπάνιο να τις δει κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι οικολογικοί τρόποι για να τις διώξετε

1) Τα φύλλα δάφνης

Τοποθέτησέ τα στο μέρος όπου συνηθίζουν να φωλιάζουν ή στην περιοχή όπου τείνουν να εμφανίζονται. Η μοναδική μυρωδιά που κρύβουν τα φύλλα δάφνης θα απωθήσει τις κατσαρίδες και θα τις αναγκάσει έμμεσα να απομακρυνθούν.

2) Η παγίδα με άχνη & μαγειρική σόδα

Ένας άλλος τρόπος είναι με άχνη ζάχαρη και μαγειρική σόδα. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα μείγμα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και ζάχαρης Πασπάλισε λίγο από το μείγμα σου κοντά σε σημεία που έχεις παρατηρήσει ότι λατρεύουν να επισκέπτονται. Όσα το δοκιμάσουν, θα οδηγηθούν στο θάνατο διότι, η σόδα αντιδρά με τα οξέα του στομάχου τους και τα κάνει να «σκάνε»!

3) Η παγίδα με πιπέρι, σκόρδο & κρεμμύδι

Δημιούργησε ένα μείγμα με μια κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν σε σκόνη, ένα λιωμένο κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο μέσα σε ένα λίτρο νερού. Άφησέ το σε μια γωνιά να ηρεμήσει για μια ώρα και σχεδόν έτοιμο! Πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι Με την χαρακτηριστική μυρωδιά του θα τις κάνει να σπεύσουν σε φυγή.

4) βορικό οξύ

Ανάμιξε ένα μέρος σκόνης βορικού οξέως με ένα μέρος από λευκό αλεύρι και ένα από ζάχαρη. Με τη ζύμη αυτή φτιάξε μπαλάκια και τοποθέτησέ τα σε σημεία όπου συχνάζουν οι κατσαρίδες στο σπίτι σου. Το αλεύρι και η ζάχαρη θα λειτουργήσουν ως δόλωμα ενώ, το βορικό οξύ θα τις σκοτώσει.

5) αμμωνία

Δυο φλιτζάνια αμμωνίας σε ένα κουβά γεμάτο με νερό αρκούν για να κάνουν τις κατσαρίδες να τραπούν σε φυγή! Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεπλύνεις με το διάλυμα όλες τις υδρορροές. Η μυρωδιά της αμμωνίας θα τις απωθήσει!

6) σαπούνι

Το απλό σαπούνι μαζί με λίγο νερό στον αγώνα σου κατά της κατσαρίδας. Αν βάλεις μπόλικο σαπούνι Θα μπορείς να ψεκάζεις απευθείας επάνω τους. Οι πιο πολλές θα θανατωθούν απευθείας.

7) αγγούρι

αγγούρι και αλουμινόχαρτο! Χρησιμοποίησε το κουτί του για να τοποθετήσεις στο εσωτερικό του μαζί με λίγο αλουμινόχαρτο και μερικά κομμάτια ή φλούδες αγγουριού! Οι χυμοί που το αγγούρι διαθέτει θα αντιδράσουν με το αλουμίνιο και θα δημιουργήσουν το τέλειο δόλωμα! Οι κατσαρίδες δε θα μπορούν να αντισταθούν στη μυρωδιά του. Θα μπουν στο κουτί, βάζοντας άθελά τους τέρμα στη ζωή τους!

Σημαντικό είναι τόσο να καθαρίζεις όσο και να τακτοποιείς τον χώρο σου, αν δε θες να ξαναδείς κατσαρίδες στο σπίτι! Ο ακατάστατος πάγκος της κουζίνας με τα ψίχουλα επάνω του, μα και το γραφείο με την χαρτούρα και τα παραπεταμένα αντικείμενα φαντάζουν για μια κατσαρίδα παράδεισος. Εκείνες αγαπούν το σκοτάδι, την βρωμιά και την ανακατωσούρα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις