ΔΕΣΦΑ: Προχωρούν τα σχέδια για αγωγό πράσινου υδρογόνου στη Δ. Μακεδονία

Συνδέεται με την προοπτική η περιοχή να αναδειχθεί σε ενεργειακό κέντρο πράσινου υδρογόνου, μέσω της κοινής επενδυτικής πρότασης δέκα φορέων και επιχειρήσεων White Dragon. Πώς θα καλυφθεί η χρηματοδότηση των 110 εκατ. ευρώ του έργου μήκους 122 χλμ.

Δρομολογείται από τον ΔΕΣΦΑ η υλοποίηση του αγωγού Δυτικής Μακεδονίας. Στο επόμενο δίμηνο ο Διαχειριστής θα προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την κατασκευή του έργου, το οποίο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2023.

Πρόκειται για ένα project εξαιρετικής σημασίας, καθώς συνδέεται με την προοπτική η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κέντρο πράσινου υδρογόνου, μέσω της κοινής επενδυτικής πρότασης δέκα φορέων και επιχειρήσεων White Dragon. Για το λόγο αυτό ο αγωγός θα είναι εξαρχής συμβατός και με τη μεταφορά υδρογόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, ο ΔΕΣΦΑ είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε η κατασκευή του αγωγού να διασφαλίσει χρηματοδότηση και μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς η Κομισιόν είναι θετική για την ενίσχυση έργων που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, συμβάλουν στην αντικατάσταση του ρυπογόνου άνθρακα και τροφοδοτούν μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Παράλληλα, ένα μέρος της δαπάνης θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις