Η αποκατεστημένη γέφυρα της Πλάκας της Ηπείρου, στα ευρωπαϊκά βραβεία τηςEuropean Heritage Awards / Europa Nostra το 2021

Το έργο αποκατάστασης και ανοικοδόμησης της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας στην Ήπειρο έχει κερδίσει ένα από τα 24 βραβεία European Heritage Awards / Europa Nostra 2021

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ European Heritage Awards / Europa Nostra το 2021

Η γέφυρα της Πλάκας ήταν ένα από τα “επιτεύγματα διατήρησης” που απονεμήθηκαν το 2021, ενώ από την Europa Nostra απονεμήθηκαν επίσης σε δύο ερευνητικά έργα στα οποία συνεργάστηκε η Ελλάδα: Fibranet (ίνες σε ANcient European Textiles – για τη συντήρηση αρχαίων υφασμάτων), ένα κοινό έργο με τη Δανία και «Control Shift – Επανάληψη της επαναχρησιμοποίησης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς» με την Ολλανδία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τα βραβεία για τις 24 συμμετοχές από 18 χώρες ανακοινώθηκαν σε ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη, με τους νικητές να επιλέγονται μεταξύ συμμετοχών από 30 χώρες από ανεξάρτητες επιτροπές αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη.

«Είμαι πραγματικά περήφανος με την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που εργάστηκαν πάνω σε αυτές τις πέτρες, ένας προς έναν, για να αποκαταστήσουν τη γέφυρα », δήλωσε ο συντονιστής του έργου Καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος . Πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία απολύτως σύγχρονη τεχνολογία.

Ο Καλιαμπάκος εξήγησε ότι οι τεχνικοί ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους «ακολουθώντας τα βήματα του αρχιτέκτονα Κώστα Μπέκα και των δικών του τεχνιτών πριν από 150 χρόνια», αναφερόμενος στον διάσημο τοπικό οικοδόμο από το κοντινό χωριό Πράμαντα που ολοκλήρωσε τη γέφυρα το 1866.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις