Όταν η υποκρισία και η κακότητα δεν έχουν όρια και η ανοχή μας φτάνει στο τέλος της!

Το χειρότερο είδος ανθρώπου είναι οι υποκριτές!

Και όταν η υποκρισία εισχωρήσει στον ιερό κλήρο και μάλιστα καταλάβει Ιεράρχες τότε καθίσταται μάστιγα που δυστυχώς πλήττει την Εκκλησία! Γι’ αυτούς ο Κύριός μας είπε εκείνα τα φοβερά «ουαί» και τους χαρακτήρισε «μωρούς και τυφλούς» και «όφεις, γεννήματα εχιδνών», δηλαδή οχιές!


Και ναι, δυστυχώς, έχουμε αρκετούς Μητροπολίτες στην Εκκλησία μας, που η υποκρισία είναι η ασπίδα τους και ο δεύτερος εαυτός τους. Την χρησιμοποιούν κατά το δοκούν και κάνουν αυτό που πάντα τους συμφέρει. Ναι, μόνο για τον εαυτό τους νοιάζονται και γιαυτό αγωνιούν.


Με όσα θα ακολουθήσουν θα καταλάβετε τι εννοώ! Τα μάζευα καιρό. Ήταν και η Σαρακοστή και δεν ήθελα να διαταράξω το κατανυκτικό κλίμα των ημερών. Αλλά όλα αυτά ήλθε η ώρα να τα πούμε και μάλιστα έξω από τα δόντια.


Εδώ και καιρό γράφω και καταγγέλλω ευθέως Ιεράρχη εκ της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, που σε κάθε δήλωσή του ή άρθρο του το… «εγώ του» γεμίζει σελίδες και το θέμα που διαπραγματεύεται ίσα που συμπληρώνει μερικές αράδες! Είναι ο ίδιος που τα έκανε σαλάτα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας με τις αμπελοφιλοσοφίες που μας αράδιαζε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά  κάθε μέρα εκμεταλλευόμενος τη θέση που του ανέθεσε η Εκκλησία, αντικανονικώς!

Και  τώρα; Το ίδιο αυτό πρόσωπο θέλει να κεφαλαιοποιήσει την δήθεν προσφορά του, πιέζοντας τον Αρχιεπίσκοπο να εκλέξει Μητροπολίτη Καστορίας έναν κληρικό που υπό συνθήκας κανονικής Εκκλησιολογίας δεν θα έπρεπε να είναι καν κληρικός!

Θέλει να φορτώσει στην Εκκλησία, στον ανώτατο βαθμό  έναν πρώην θαμώνα κέντρου απεξάρτησης (προφανώς από ουσίες και οινοπνεύματα), με τατού στα δάκτυλα και εις σημεία μη εμφανή αλλά και με τρύπα στο αφτί, διότι στο παρελθόν φορούσε σκουλαρίκι.Και πολύ σωστά ο άνθρωπος αυτός τα άφησε πίσω του όλα αυτά και τον κέρδισε η Εκκλησία και ο ιερός κλήρος  χάρη στην πνευματική βοήθεια που έλαβε από τον συγκεκριμένο Ιεράρχη -Γέροντα και μπράβο του.  Αλλά άλλο αυτό και άλλο η πλώρη για τον ανώτατο βαθμό της Εκκλησίας.


Ως ένα βαθμό θα το αποδεχόμουν αν η Εκκλησία στην οποία ανήκω ήταν η Αγγλικανική, η οποία ειδικεύεται σε τέτοιες καινοτομίες. Αλλά στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν επιτρέπονται τέτοια ολισθήματα, τα οποία αν τα έκανε κάποιος  άλλος,  ο πρώτος που θα έβγαινε να τα πει και να τα καταγγείλει θα ήταν  ο συγκεκριμένος λόγιος (γράφε πολύξερος)  Ιεράρχης.


Σαφώς και δεν κατηγορούμε τον άνθρωπο. Η μετάνοια και η επιστροφή στην πίστη μας, κάνει τον λύκο αρνάκι. Αυτός ο άνθρωπος με τη νέα συμπεριφορά του μπορεί να εξελιχθεί και κάποια μέρα να γίνει και Άγιος της Εκκλησίας μας (έχει μάθει το δρόμο να ανακηρύσσει Αγίους ο Γέροντας του) αλλά δεν μπορεί να γίνει Μητροπολίτης. Η Εκκλησία μας στηρίζεται σε κανόνες. Αν ενδώσει ο Αρχιεπίσκοπος σε έναν  τέτοιο εκβιασμό θα είναι λάθος. Και ελπίζουμε ότι η Ιεραρχία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση. Είμαστε βέβαιοι ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει σωστούς Ιεράρχες, παρά τα λάθη που ενδεχομένως να γίνονται! Το σφάλειν ανθρώπινο. Το αλάθητο ανήκει μόνο στον Πάπα. Και η απάντηση θα δοθεί την κατάλληλη στιγμή.


Όμως, το πρόβλημα δεν είναι το πως θα εξελιχθεί η υποψηφιότητα ενός κληρικού που τον προωθεί με… το ζόρι ο Γέροντας του. Έχουμε εμπιστοσύνη στους Ιεράρχες μας αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που ξέρει να αποφεύγει τα δύσκολα με τον πιο ήρεμο τρόπο!
Το πρόβλημα είναι η συμπεριφορά του Ιεράρχη που δεν απαντά ευθέως σε μένα –αφού τα γραφόμενά μου τον ενοχλούν- αλλά διαδίδει με υποκριτικό τρόπο  ανυπόστατες φήμες για να πλήξει μιαν άλλη υποψηφιότητα. Ο λαός μας λέει «δεν μπορεί να δείρει τον γάϊδαρο και δέρνει το σαμάρι».


Γνωστή τακτική «ιησουίτη» και υποκριτή που θέλει να βλάψει έναν άνθρωπο που δεν του έκανε τίποτα, αλλά θέλει να τον πλήξει με έμμεσο τρόπο χρησιμοποιώντας ανάξια λόγου επιχειρήματα. Είναι ίδιον του ανδρός.
Ωστόσο, ότι η Ιεραρχία τον ξέρει! Όσοι συνεργάσθηκαν μαζί του… φυσούν και το γιαούρτι που τρώνε. Τους τσουρούφλισε. Και τώρα συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του. Είπα ότι αν προκληθώ θα ξαναγράψω και επειδή προκαλούμε με διάφορους τρόπους τελευταία, προτίθεμαι να αρχίσω τις αποκαλύψεις μία μία! Και τότε «αμαρτωλοί που φύγωμεν»; Επίσκοποι πού φύγωμεν;

Ο Μ. Βασίλειος θα έλεγε «επικαθαρίσατε την Εκκλησία τους αναξίους απελαύνοντες». Όχι δεν ζητάμε αυτό, αλλά τουλάχιστον μην προσθέτουμε… νέα βάρη στην Εκκλησία μας. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Διότι είναι γραμμένο στην Παλαιά Διαθήκη: «έως του θανάτου αγώνισαι περί της αληθείας και Κύριος ο Θεός πολεμήσει υπέρ σου» (Σοφ. Σειράχ).

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις