Σε 10 δόσεις και από τον Μάρτιο η πληρωμή ΕΝΦΙΑ το 2022

Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις συνολικά 10 δοσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2022 ενώ προχωρά η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Με μια σημαντική αλλαγή θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2022 καθώς όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

«Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022 με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα κατανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σημειώνεται στην έκθεση.

Στο υπουργείο Οικονομικών, έχει υπογραφεί η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες και πλέον αυτή οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο.

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαδικασία ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%, ενώ οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον ψηφιοποιημένες.

Oι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών προβλέπει αυξήσεις σε 6.000 έως 7.000 περιοχές, μειώσεις σε περίπου 3.000 με 4.000 περιοχές και επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.500 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις