H καρδιά του Psaroloco χτυπά στο Άργος Ορεστικό

Το Psaroloco Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου κάνει πρεμιέρα στο φιλόξενο Άργος Ορεστικό10 και 11 Ιουλίου.

Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με αριστουργηματικές παιδικές ταινίες μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, φιλοξενούνται στην ακριτική γωνιά της Ελλάδας και υπόσχονται ένα μοναδικό θέαμα.

Οι προβολές θα διεξαχθούν δωρεάν και θα φιλοξενηθούν στο βοηθητικό γήπεδο Άργους Ορεστικού κάτω από τον έναστρο ουρανό, τηρώντας, φυσικά, όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Οι μικροί θεατές και οι οικογένειές τους να έχουν μαζί τους ψάθα ή κάποιο άλλο ύφασμα για το έδαφος.

Το πρόγραμμα Psaroloco περιλαμβάνει πρωτότυπες και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους που μας ταξιδεύουν στον κόσμο, από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Ρωσία ως τη Γουινέα, το Περού και την Ισπανία και μας γνωρίζουν καινούργιους ήρωες αλλά και διαφορετικούς πολιτισμούς.

Η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά.

Πρόκειται για ταινίες που έχουν κερδίσει σημαντικά διεθνή βραβεία, έχουν αγαπηθεί από το παιδικό και νεανικό κοινό – αλλά και τους ενήλικες – κι έχει αναγνωριστεί η αξία τους, τόσο από τους επαγγελματίες κριτικούς του κινηματογράφου, όσο και από τους εκπαιδευτικούς και θεσμικούς φορείς της εκπαίδευσης.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΩΝΕΙ, ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ PSAROLOCOΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

Τις προβολές  προλογίζει ο ταλαντούχος ηθοποιός Κωνσταντίνος Δανίκας, γνώριμος στο κοινό από τον ρόλο του Φανούρη στην τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες».

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ PSAROLOCO ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΜΕΛΩΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ (ANIMATION) ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ, ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Αισιόδοξη η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Σουλτάνα Τατιάνα Κουμούτση υπογραμμίζει: « Συνεπής με τον στόχο του φεστιβάλ Psarolocoνα ενθαρρύνει τα παιδιά να βλέπουν τον εαυτό τους ως θαρραλέους παράγοντες αλλαγής, η φετινή σύνθεση περιλαμβάνει ταινίες  επίκαιρων θεμάτων »

Παράδειγμα οι δυο ταινίες από το Περού που γιορτάζει και αυτό 200 χρόνια ανεξαρτησίας:

H  μαγευτική ταινία που οδεύει για τα Όσκαρ « Η σιγή του ποταμού» σε σκηνοθεσία Francesca Canepa (Περού _ trailer).Η ταινία μικρού μήκους θέτει ένα από τα πιο επαναλαμβανόμενα προβλήματα στην εσωτερική σφαίρα μιας οικογένειας: έλλειψη επικοινωνίας. Η ιστορία αφορά έναν πατέρα και τον μικρότερο γιο του, που ζουν απομονωμένοι από την κοινωνία στη μέση ενός πλωτού σπιτιού. Η σκηνή λαμβάνει χώρα στα εξωτικά και άφθονα τοπία του Αμαζονίου, οπότε η ιστορία συνδέεται στενά με την τοπική κοσμοβιομηχανία.

H σκηνοθέτης λέει για την ταινία: «Πιστεύω ότι ο κινηματογράφος πρέπει να είναι ένα όπλο για να οραματίζεται ιστορίες με ένα κοινωνικό συνειδητό μήνυμα. Η δουλειά μου είναι στα μισά του δρόμου μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Ψάχνω για την ποίηση της πραγματικότητας. Με αυτή την έννοια, μου αρέσει να δημιουργώ ονειρικά σύμπαντα όπου τα όνειρα και η πραγματικότητα μεταφέρουν τη δημιουργία ενός άτυπου χρονοδιαγράμματος. Επίσης, η φύση παίζει σημαντικό ρόλο για μένα: η φύση πρέπει να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα των χαρακτήρων μου ως παντογνώστη μάρτυρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι χαρακτήρες μου είναι βαθιά συνδεδεμένοι με το χώρο στον οποίο ζουν. Ο χώρος έγινε μια ψυχοσωματική αντανάκλαση του εσωτερικού τους κόσμου.»

Η ΤΑΙΝΙΑ LIKEPLAYING ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  BERENICE ADRIAN ZENZE GARRA (ΠΕΡΟΥ) ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΜΕ ΣΟΥΠΑ.

Ενώ το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ The Expert σε σκηνοθεσία Carlota Coronado και Clara Roca από την  Ισπανία, που κλείνει το φεστιβάλ, είναι μια ταινία μικρού μήκους που θέτει το ερώτημα το οποίο πολύ λίγοι μπορούν ν’απαντήσουν σωστά τελικά. Μέσω των διαφορετικών απαντήσεων διαφαίνεται το πως γεννιούνται οι προκαταλήψεις και ο σεξισμός που εξακολουθούν να επικρατούν στην κοινωνία μας.

Στόχος της ταινίας είναι να παρουσιάσει τις προκαταλήψεις που ισχύουν για τις γυναίκες μέσω του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης και να σπάσει τα στερεότυπα σε σχέση με το φύλο, καθιστώντας ορατό το έργο επιστημόνων, όπως η Μαργαρίτα Σάλας, μία από τις σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες στην ιστορία και πρωτοπόρος στη μοριακή βιολογία. Η βιοχημικός από την Αστούριαπου ήταν ιδιαίτερα παθιασμένη ως προς την διάδοση της επιστήμης κι εργάστηκε ακούραστα για να τη φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κοινωνία.

ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ PSAROLOCO ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ:

Η ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛCULTURE ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΛΠΙΤΣΗ, Η ΙΔΡΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΗ-ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ MEDIAWHATΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΒΑΡΔΑ,Η  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ MΑΡΙΑ ΛΑΓΟΥΔΑΚI, Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣΙΡΙΣ ΜΠΑΓΛΑΝΕΑ και ο σκηνοθέτης – παραγωγός ΆΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ

To Psaroloco Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος Psaroloco MediaLiteracy Project που προωθεί την παιδεία στα μέσα ή αλλιώς οπτικοακουστική παιδεία με δεξιότητες πρόσβασης, δημιουργικής χρήσης και κριτικής ανάλυσης του περιεχομένου. Ενσωματώνει τους δασκάλους ως πρωταρχικούς φορείς του νέου αυτού οπτικοακουστικού αλφαβητισμού, μέσω του κινηματογράφου, παρέχοντας δωρεάν πόρους.

Οι Psaroloco δράσεις αποτελούν ένα μεγάλο ερέθισμα για την εισαγωγή, τη συζήτηση και την οδήγηση σε δράση σε θέματα που σχετίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. και είναι πρεσβευτής Unesco MIL .

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Psaroloco.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Σάββατο 10.07.2021

Κινούμενα Σχέδια (Αnimation) Διάρκεια Προβολών 60’ Προτεινόμενες Ηλικίες 4 – 10 ετών

Ο χαρταετός Σκηνοθεσία Martin Smatana 13:10 Τσεχική Δημοκρατία / Σλοβακία / Πολωνία

Το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος, Tα φρούτα μεγαλώνουν ώριμα στα δέντρα. Ο παππούς δίνει στον εγγονό του ένα χαρταετό. Καθώς το αγόρι πετιέται στον αέρα, ο παππούς τον πιάνει. Στη συνέχεια τα φύλλα πέφτουν και ο παππούς έχει γίνει αδύναμος. Ένας δυνατός φθινοπωρινός άνεμος τον μεταφέρει στον συννεφιασμένο ουρανό. Ένα ζεστό αεράκι τους ενώνει ξανά.

Νυχτερινό φτερό όπερας Σκηνοθεσία Dong Lanyibo Song Wenpei Thibault Oriane Von Hatten Audrey Zheng Christine 4:14/ Γαλλία

Ο Homard είναι ο μπάτλερ της Diva γνωστή και αγαπημένη τραγουδίστρια της όπερας. Όπως συνήθως πριν από κάθε παράσταση έρχεται η στιγμή που της φέρνει το αγαπημένο της γλυκό. Αλλά αυτή τη φορά ένα περιστατικό μπορεί να διαταράξει τον επαγγελματισμό αυτού του αφιερωμένου μικρού αστακού.

Η Κουβέρτα Σκηνοθεσία: MarinaMoshkova 5:36/Ρωσία

Στο μακρινό Βορρά ζει ένας πολύ γκρινιάρης Πολικός Αρκούδος. Μια μέρα δέχεται έναν απροσδόκητο επισκέπτη.

INKT Σκηνοθεσία Erik Verkerk& Joost van den Bosch 2:00 / Ολλανδία

Σε αυτήν την ταινία κινουμένων σχεδίων ultrashort, ακολουθούμε ένα χταπόδι που είναι υπέρμαχος της καθαριότητας . Αλλά μερικές φορές, παρόλο που έχετε τόσα πολλά εφόδια δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό που στοχεύει.

Ομπρέλα Σκηνοθεσία Jose Prats and Alvaro Robles 12:00 / Γαλλία, Ισπανία

Σε μια μακρινή χώρα όπου η βροχή δεν σταματά ποτέ, η εξάχρονη Κύνα περνάει τις μέρες της παίζοντας απρόσεκτα κάτω από την προστατευτική «ομπρέλα-γενειάδα» του πατέρα της, Ντιν. Έναβράδυ, ο αγαπημένος σκύλος της Κύνας, η Γιαγιά, εξαφανίζεται. Για να τη βρει, η Κύνα θα ξεκινήσειμια περιπέτεια αυτό-άσκησης και θα αντιμετωπίσει τον μεγάλο φόβο της, τη Βροχή.

Η μάγισσα και το μωρό Σκηνοθεσία EvgeniaGolubeva 4:45 / Ρωσία

Μια μάγισσα χρειάζεται ένα μωρό για ένα ξόρκι για να την κάνει ξανά νεαρή. Αλλά όταν φέρνουν στοσπίτι της μια πριγκίπισσα βρέφος τα πράγματα δεν πηγαίνουν βάση σχεδίου.

Mόνο για την Εγγραφή Σκηνοθεσία VojinVasovic 7:01 / Σερβία

Σε μια εγκαταλελειμμένη σοφίτα, το ρομπότ απομαγνητοφώνησης REC προσπαθεί απεγνωσμένα να συνδεθεί με το σπουργίτη που κάθεται στο παράθυρό του. Χρησιμοποιώντας το κουμπί play για να πει κάτι, βρίσκει τον εαυτό του συγκλονισμένο από το περιεχόμενο, τρομάζει, φοβίζει και διώχνει το σπουργίτη. Τρέχει να το κάνει να επιστρέψει και να ηχογραφήσει. πάνω από τη φωνή του πριν τελειώσει η μπαταρία του.

Στον Αμμόλοφο Σκηνοθεσία BoisseauSolenne, DaCruzNoémie 6:15 Γαλλία

Μέσα από την ιστορία ενός ψαρά, που ζει με την κόρη του σε ένα απομακρυσμένο σπίτι, δίπλα στηθάλασσα, κάτω από τα αστέρια και μακριά από οποιαδήποτε φωτορύπανση, το “On the dune”αφηγείται τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής.

Φύλλο Σκηνοθεσία της AlionaBaranova 5:40 Λευκορωσία

Τεράστιος ναύτης παίρνει ένα φύλλο φθινοπώρου από ένα μικρό κορίτσι. Του θυμίζει το σπίτι του.Πόσο καιρό δεν είναι εκεί; Τρέχει να συναντήσει τους παλιούς του γονείς. Τι θα βρει εκεί;

Κυριακή 11.07.2021 Ταινίες Μυθοπλασίας ( Fiction ) με Ελληνικούς Υποτίτλους

ΔιάρκειαΠροβολών 125’ Προτεινόμενες Ηλικίες 11 + και για όλη την οικογένεια.

Blue & Malone: Impossible Cases Σκηνοθεσία AbrahamLópez 20:00 Ισπανία

Την παραμονή της κατεδάφισης, η Μπέρτα επισκέπτεται το παλιό θέατρο όπου η γιαγιά της εργαζόταν. Ανακαλύπτει ότι δεν είναι πλήρως εγκαταλειμμένο. Η MortandoMalone και η BigBlueCat,οι παλιοί φανταστικοί της φίλοι, είναι εκεί για να την βοηθήσουν να λύσει μια αδύνατη περίπτωση: ναξανακερδίσει την ικανότητά της να ονειρεύεται.

Όπως το παιχνίδι Σκηνοθεσία BereniceAdrianzenZegarra 20:00 / Περού

Περού, 2018. Οι Bruno (11 ετων) και Claudio (6 ετών) επιστρέφουν στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο. Είναι μεσημερι και ο Μπρούνο δεν βρίσκει τίποτα για να φάει, μπερδεμένος προσπαθεί να πείσει τον αδερφό του να πάει να παίξει και να βρει έναν θησαυρό. Φεύγοντας, συναντούν τον Carlitos (8 ετών) έναν γείτονα που αποφασίζει να τους συνοδεύσει στην περιπέτεια. Τα τρία παιδιά δίνουν ελεύθερο έλεγχο στη φαντασία τους ενώ συλλέγουν μέ τα άλλα πλαστικά και χαρτοκιβώτια που πουλάνε στο τέλος της ημέρας για να πάρουν ένα μπολ με σούπα.

The Crossing Guard Σκηνοθεσία Marguerite Diderjean 13:40 / Βέλγιο

Lucas (9 ετών) προσποιείται ότι ο πατέρας του είναι πιλότος για να εντυπωσιάσει τους φίλους του.Είναι ακόμα καλύτερο από έναν πατέρα που είναι άνεργος Αλλά ο πατέρας του Λούκας βρίσκειδουλειά και πάλι: είναι αυτός που θα βοηθάει τα παιδιά να διασχίσουν το δρόμο μπροστά από τοσχολείο

In Deutschland Σκηνοθεσία ChristophRath 14:41 Γερμανία / Γουινέα

Μια ομάδα αγοριών προσπαθεί να μπει στην πισίνα των Γερμανών γειτόνων τους.

Φίλοι Σκηνοθεσία AndreySvetlov 20:30 / Λευκορωσία

“Φίλος” είναι μια ταινία για δύο μαθητές αντιμαχόμενων σχολείων. Ο ένας ονειρεύεται ένα νέοsmartphone, ο άλλος μια απλή φιλία. Κατά τύχη, βρίσκονται σε μια κοινή κατάσταση από την οποία θαπρέπει να βγουν έξω. Είναι μια πλούσια, ημερήσια ιστορία καρυκευμένη με κυνηγητά, παιδιάστικηπεριπέτεια και ελαφρύ χιούμορ.

Η σιωπή του ποταμού Σκηνοθεσία FrancescaCanepa 14:00 / Περού

Ο Juan, ένα 9χρονο περουβιανό αγόρι, ζει με τον σιωπηλό πατέρα του σε ένα πλωτό σπίτι στονεκπληκτικό ποταμό Αμαζόνιο. Αυτό το ειδυλλιακό υπόβαθρο θέτει ένα αλληγορικό ταξίδι στη ζούγκλατου τροπικού δάσους, όπου η φύση, το φύλο, η αλήθεια και όλα τα πράγματα αρχίζουν νααποκαλύπτουν την ταυτότητα του πατέρα του.

TAINIA ΛΗΞΗΣ

The Expert (Ειδικός) Σκηνοθεσία Carlota Coronado Clara Roca 23:00 / Ισπανία

Όλα γεννιούνται με ένα αίνιγμα. Ένα αίνιγμα με μια πολύ απλή απάντηση, αλλά για πολλούςανθρώπους η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής. Γιατί;

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις