Ελλήνων Μνήμες: Έτσι λύνονται τα «μακεδονικά ζητήματα»

Ο έφιππος Εμμανουήλ ΝΙκολούδης, πίσω αριστερά, μετά των συντρόφων του.

8 Ιουλίου 1908: Δύναμη από 150 πανσλαβιστές κομιτατζήδες προσβάλλει το δεκαμελές ανταρτικό σώμα του κρητικού οπλαρχηγού Εμμανουήλ Νικολούδη στο όρος Βόρα και υποχωρεί με μεγάλες απώλειες!

Το ανταρτικό σώμα Μακεδονομάχων του οπλαρχηγού Εμμανουήλ Νικολούδη βρισκόταν πάνω στο ύψωμα Πιπερίτσα (του όρους Βόρα που τότε είχε ακόμα την τουρκική ονομασία «Καϊμακτσαλάν»). Τα σώματα του Βολάνη και του Καραβίτη, μετά προσχεδιασμένη ενέργεια, προσβάλλουν τους κομιτατζήδες από τα νώτα και τα πλευρά. Οι τελευταίοι υποχωρούν άτακτα προς τη Βεύη, περιοχή της Φλώρινας, καταδιωκόμενοι από τους Έλληνες αφήνοντας 28 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού της τσέτας.

Ο Εμμανουήλ Νικολούδης ήταν Αρχηγός Σώματος Μακεδονικού Αγώνα από το 1903 ως το 1908. Καταγόταν από τους Λάκκους Κυδωνίας Χανίων και είχε υπό την διαταγή του μέχρι και 120 άνδρες. Έδρασε στην Μακεδονία υπό τις διαταγές του Γενικού Αρχηγού Μακεδονικού Αγώνα Γεωργίου Τσόντου Βάρδα.

Μετά το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα ο Νικολούδης επέστρεψε στην Κρήτη όπου ως έφεδρος απόστρατος Ταγματάρχης Πεζικού βοήθησε την οργάνωση των αντάρτικων Ομάδων Κρήτης.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις