Οι Αφγανοί που ζουν υπό τους Ταλιμπάν θρηνούν για την απώλεια των ελευθεριών τους

Το Αφγανιστάν τότε 1966 και τώρα στις περιοχές των Ταλιμπάν . Η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα εν έτει 2021

Μέχρι τις 4 Ιουλίου, δύο ημέρες αφότου οι στρατιώτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εγκατέλειψαν τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση του Αφγανιστάν στο Μπαγκράμ, το βασικό σημείο για όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την περιοχή Παντζουάι, στην επαρχία Κανταχάρ – τη γενέτειρά τους και τον πρώην προμαχώνα τους.

Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, είπαν ότι ελέγχουν τη μεγαλύτερη διέλευση των συνόρων της χώρας και τον εμπορικό δρόμο με το Ιράν και το σημαντικό λιμάνι, το Ισλάμ Καλά. Μέχρι την τρίτη εβδομάδα του μήνα, η εξέγερση είχε ήδη ισχυριστεί ότι διοικούσε το 90% των συνόρων του Αφγανιστάν και το 85% της χώρας.

Σήμερα βρίσκονται μπροστά στις πρώτες συνοικίες της Καμπούλ.

Κατά την τελευταία διακυβέρνησή τους από το 1996 έως το 2001, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την εκπαίδευση και την εργασία για γυναίκες και κορίτσια και περιόρισαν την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη. Δεδομένου ότι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την εξουσία, οι γυναίκες ανέκτησαν θέσεις στη δημόσια ζωή, αποτελώντας το ένα τέταρτο του κοινοβουλίου.

Ο αριθμός των κοριτσιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκε στο 50%, αν και μέχρι το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το ποσοστό ήταν περίπου 20%. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών αυξήθηκε από 57 σε 66 χρόνια. Τα στοιχεία είναι σχετικά φτωχά, αλλά έχουν γίνει βελτιώσεις. Ωστόσο, τώρα υπάρχουν μόνο φόβοι ότι θα υποχωρήσουν.

Καθώς οι Ταλιμπάν ενίσχυσαν τον έλεγχό τους, οι άνθρωποι άρχισαν να βγαίνουν από το σπίτι τους, λέει ο Asif. Μερικοί δεν είχαν ξαναδεί την ταχεία απονομή δικαιοσύνης και μεθόδων διακυβέρνησης από τους Ταλιμπάν.

“Παίρνουν αποφάσεις πολύ γρήγορα για θέματα όπως το έγκλημα”, λέει ο Asif. “Δεν υπάρχει γραφειοκρατία, – κάθε είδους πρόβλημα μπορεί να λυθεί σε μέρες – και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει οποιαδήποτε απόφαση”.

Λέει ότι οι Ταλιμπάν έκλεισαν όλα τα σχολεία στην περιοχή του. Είπαν ότι κάθε εκπαίδευση πρέπει να είναι σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της σαρία. Είναι ένας από τους πολλούς ανησυχητικούς δείκτες για τους ντόπιους.

Με πληροφορίες από το BBC, τίτλος άρθρου: Afghans living under Taliban lament loss of freedoms

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις