Ελένη Βαλλιάνου η Ελληνίδα ηρωίδα στη Γαλλική Αντίσταση

στο St. George’s School του Ascot. Στο έμβλημα της σχολής μπορεί κανείς να διαβάσει “Remember Elaine Vagliano 1909-1944”

Στις 15 Αυγούστου 1944, εκτελείται από την Γκεστάπο στη Νίκαια της Γαλλίας η Ελένη Βαλλιάνου μαζί με άλλους 23 Γάλλους αντιστασιακούς.

Ελένη Βαλλιάνου (1909 – 1944)

Η Ελένη Βαλλιάνου εκτελέστηκε από τους Γερμανούς λίγες μέρες μόνο πριν από την απελευθέρωση της πόλης των Καννών από τους Συμμάχους. Ήταν ένα από τα τελευταία μέλη του δικτύου Tartane, με το ψευδώνυμο La Veilleuse («αυτή που επαγρυπνεί»).Γεννημένη στο Παρίσι το 1909, απόγονος του Κεφαλονίτη τραπεζίτη και εφοπλιστή Παναγή Βαλλιάνου (το αγαλμά του βρίσκεται μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πανεπιστημίου, η οποία ανεγέρθηκε με δική του δωρεά), η Ελένη Βαλλιάνου χρησιμοποίησε την υψηλή αριστοκρατική θέση της οικογένειας της για να αντλεί πληροφορίες και να τις διοχετεύει στα αντιστασιακά δίκτυα και τις συμμαχικές στρατιωτικές υπηρεσίες.  Προδόθηκε όμως από μία κρατούμενη γυναίκα, της οποίας ο γιος είχε διαφύγει με τη δική της βοήθεια. 

 Ανακρίθηκε και βασανίστηκε 17 ολόκληρες μέρες χωρίς να μιλήσει. Μετά το θάνατο της, ο Στρατηγός Ντε Γκώλ έγραψε στη μητέρα της : «Μακάρι η Γαλλία να μην ξεχάσει ποτέ τη θυσία αυτών, που, σαν την Ελένη Βαλλιάνου, θυσίασαν ηρωικά τη ζωή τους για την απελευθερωσή της».

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις