Επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί – Μικρότερη τιμή εκκίνησης

Επιταχύνονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών ακινήτων με αυτόματη μείωση της τιμής πώλησης και μάλιστα χωρίς δικαστική απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, αν οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί αποβούν άγονοι, εντός 40 ημερών διενεργείται τρίτος με τιμή εκκίνησης που καθορίζεται στο 80% της προηγούμενης τιμής. Αν και αυτός ο πλειστηριασμός δεν τελεσφορήσει, διενεργείται νέος σε 30 μέρες, στο 65% της αρχικής τιμής. Οταν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, θα απαιτείται δικαστική απόφαση. Ειδικότερα προβλέπεται: «Αν και ο νέος πλειστηριασμός έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, το αρμόδιο δικαστήριο του άρθρου 933, που δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να άρει την κατάσχεση ή να διατάξει να γίνει αργότερα νέος πλειστηριασμός με την ίδια κατά την παρ. 2Β τιμή ή και κατώτερη τιμή πρώτης προσφοράς».

Παράλληλα, για να διευκολυνθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλης αξίας δίνεται η δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλούς νέους ιδιοκτήτες.

Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται –αρχικά για έξι μήνες– τα νοικοκυριά και οι πυρόπληκτοι που βάσει των διατάξεων του νόμου χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (ετήσιο εισόδημα 7.000-21.000 ευρώ αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης, την περιουσιακή κατάσταση κ.λπ.) και πιστοποιούν την «ευαλωτότητα» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και η περιοχή μας με δεκάδες ακίνητα αναρτημένα σε σελίδες αναγγελίας πλειστηριασμών ΕΔΩ και αναμονή προς Ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ΕΔΩ.

Μέχρι την άνοιξη του 2022, που θα ιδρυθεί ο Φορέας Ακινήτων, οι ευάλωτοι μεταθέτουν για… αργότερα την πτώχευση και την απώλεια της πρώτης κατοικίας στην οποία μπορούν να παραμείνουν ως… νοικάρηδες ώστε να απαλλαγούν από τα χρέη τους.

Όσοι καταφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρυθμίζουν τις οφειλές τους, διασώζουν την περιουσία τους και το ευάλωτο νοικοκυριό μπορεί να λαμβάνει για πέντε χρόνια επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου –ώς 210 ευρώ ανάλογα της οικογενειακής κατάστασης– που αφορά πρώτη κατοικία.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις