“Σεπτεμβριανά” Το τουρκικό πογκρόμ που έσβησε τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης 5-6-7-Σεπτεμβρίου 1955

Με την ονομασία «Σεπτεμβριανά» έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών και των Αρμένιων, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Εννέα περίπου ώρες ήταν αρκετές για να καταστραφούν 1004 σπίτια, 4348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες

Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια τη τουρκική κυβέρνηση.

Πραγματική αιτία του πογκρόμ αυτού ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, η συγκυρία του οποίου μεθόδευσε την προβοκάτσια.

Τα «Σεπτεμβριανά» αποτελούν ένα μέρος ενός μακρύ καταλόγου διώξεων κατά αλλοθρήσκων μειονοτήτων που μπορεί να ξεκίνησαν περί τα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πλην όμως εντάθηκαν από την εποχή των Νεοτούρκων και ύστερα.

Η ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης μειώθηκε στα επόμενα 5 χρόνια από 65 σε 49 χιλιάδες, με τον αριθμό να μειώνεται ραγδαία στα επόμενα χρόνια. Αν και αποδείχθηκε ότι τα γεγονότα που προκάλεσαν και εκδήλωσαν τον διωγμό ήταν προβοκάτσια των μυστικών υπηρεσιών και ιδίως του «Τακτικού Συγκροτήματος Κινητοποίησης», το τουρκικό παρακλάδι του δικτύου Gladio, ουδείς διώχτηκε ή θεωρήθηκε υπεύθυνος και κανένας δεν αποζημιώθηκε.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις