«Διαδίδει ψεύδη, μίσος και οργή», λέει η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος…

Σφοδρή κριτική άσκησε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα χαρακτηρίζοντάς το facebook απειλή κατά της Δημοκρατίας και επισημαίνοντας ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι “μεροληπτικός απέναντι στα γεγονότα” και δεν προστατεύει τους χρήστες από την διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ, για τις προσπάθειές τους «να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της, η βετεράνος δημοσιογράφος και επικεφαλής του φιλιππινέζικου ειδησεογραφικού ιστότοπου «Rappler», είπε ότι οι αλγόριθμοι του Facebook «θέτουν σε προτεραιότητα τη διάδοση ψεμάτων, μαζί με οργή και μίσος απέναντι σε γεγονότα».

Από την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία στις Φιλιππίνες το 2016, η Μαρία Ρέσα και το ειδησεογραφικό μέσο της έχουν υποστεί δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και έχουν δεχθεί πολλές απειλές μέσω διαδικτύου.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει χαρακτηρίσει το «Rappler» ιστότοπο «ψευδών ειδήσεων», ενώ η Ρέσα έχει αποτελέσει στόχο υβριστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις