Σάλος και μηνύσεις για την ταινία «Καλάβρυτα 1943» και τον «καλό» Ναζί που σώζει γυναικόπαιδα

Τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

Έξαλλοι είναι στα Καλάβρυτα με την πολυαναμενόμενη ταινία, η οποία αναβιώνει τη φρικιαστική σφαγή των Ναζί, μια μαύρη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, στις 13 Δεκεμβρίου 1943.Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», μια σκηνή 5 δευτερολέπτων του τρέιλερ της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» έχει σηκώσει στα… κάγκελα τοπικούς φορείς και απόγονους θυμάτων του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι καταγγέλλουν τους υπευθύνους του φιλμ για «παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς».

Η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προειδοποιεί μάλιστα ότι θα ακολουθήσει τη νομική οδό, καταθέτοντας μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας, στην οποία συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία δεν έχει ακόμα προβληθεί στους κινηματογράφους, καθώς η πρεμιέρα της έχει προγραμματιστεί για τις 11 Νοεμβρίου, ωστόσο αρκούσε το τρέιλερ για να προκαλέσει κακό χαμό και θύελλα σφοδρών αντιδράσεων.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Αυτό που εξόργισε τους Καλαβρυτινούς είναι η αναβίωση του μύθου για τον «καλό» Αυστριακό Ναζί, ο οποίος παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα.

Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για ένα προκλητικό αποκύημα κάποιας φαντασίας, το οποίο μάλιστα έχει διαψευστεί κατηγορηματικά από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στο σχολείο της φρίκης, αλλά και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων.Οι υπεύθυνοι ωστόσο της ταινίας το συμπεριέλαβαν στην ιστορία για άγνωστους λόγους.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, υποστήριξε πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συμπολίτες του είχαν επισημάνει το στοιχείο αυτό στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2,5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φτάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα της θηριωδίας.

Οι υπεύθυνοι φέρεται μάλιστα να είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία, ωστόσο για άγνωστο λόγο το… ξέχασαν.Παράλληλα, η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που η ταινία δεν σεβαστεί τη μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.

Ο κ. Ερμείδης διαβεβαιώνει έτσι ότι από τη στιγμή που στην ταινία περιλαμβάνεται όντως αυτός ο μύθος ή οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα σε συνεννόηση και με άλλους Φορείς, θα καταθέσει μηνύσεις.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις