Παγκόσμια ημέρα διαβήτη 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που έχει οριστεί παγκοσμίως για τις 14 Νοεμβρίου, είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στην ασθένεια του Διαβήτη.

Το θέμα της, για τα έτη 2021-2023 είναι «Η πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη» με σκοπό  να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής με εστίαση στην μέγιστη σημασία της πρόληψης . Τα άτομα με Διαβήτη και οι φροντιστές τους έχουν την ανάγκη της συνεχούς  φροντίδας και υποστήριξης, ώστε να διαχειριστούν σωστά τη νόσο και να αποφύγουν τις επιπλοκές.

Η παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη λειτουργεί ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός της ασθένειας αυξάνονται παγκοσμίως και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κάθε άτομο που ζει με τον Διαβήτη μπορεί να έχει πρόσβαση στην απαιτούμενη φροντίδα.

Αν και έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η διαχείριση του ΣΔ εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική πρόκληση.

– Σε όλο τον κόσμο, ένας στους δύο ενήλικες που ζουν με Διαβήτη δεν το γνωρίζει, ενώ ένα στα πέντε άτομα με ΣΔ είναι άνω των 65 ετών.

– 50% των ατόμων με Διαβήτη δεν έχουν διαγνωσθεί.
–  3 στα 4 άτομα με Διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

– Ο ΣΔ αποτελεί 7η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Εν μέσω πανδημίας COVID-19, τα άτομα με ΣΔ αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και παρουσιάζουν δυσμενέστερη πρόγνωση από τους μη διαβητικούς. Για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η ανοσοποίηση έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, ο Ιατρός του Κοινωνικού Ιατρείου του τμήματος Δημόσιας Υγείας και το Νοσηλευτικό προσωπικό από το Βοήθεια στο Σπίτι, της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού Τουρισμού του Δήμου Καστοριάς, θα ενημερώσουν και θα προβούν ενδεικτικά σε δωρεάν μετρήσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη τη Δευτέρα 15-11-2021 και ώρες 11:00 π.μ. έως 13:00, στον χώρο μπροστά από το Δημαρχείο.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις