Έρευνα για την θανάτωση των εκατομμυρίων βιζόν στην Δανία

Επιτροπή έρευνας για την θανάτωση εκατομμυρίων βιζόν έχει συσταθεί στη Δανία,με την πρωθυπουργό της χώρας  να υπεραμύνεται, έναν χρόνο μετά, της απόφασης αυτής.

Η κυβέρνηση διέταξε τη θανάτωση περίπου 17 εκατ. βιζόν πέρυσι, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας τομέας που είναι γνωστός στη βιομηχανία μόδας σε όλο τον κόσμο για τις υψηλής ποιότητας γούνες του.

«Ήμασταν δυστυχώς αναγκασμένοι να λάβουμε μια απόφαση πριν από ένα χρόνο για τη θανάτωση όλων των βιζόν», δήλωσε η πρωθυπουργός Mette Frederiksen στους δημοσιογράφους πριν εισέλθει στο δικαστήριο όπου συνεδριάζει η επιτροπή. «Ήταν η σωστή απόφαση και τώρα θα μπω μέσα και θα απαντήσω στις ερωτήσεις».

Ενώ οι Δανοί ενέκριναν ευρέως την αρχική διαχείριση της πανδημίας από τη Φρεντέρικσεν, η κυβέρνηση βυθίστηκε σε πολιτική αναταραχή όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε νομική βάση προκειμένου να διαταχθεί η θανάτωση υγιών βιζόν.

Το συμβάν οδήγησε τελικά στην έξοδο από την κυβέρνηση του υπουργού Γεωργίας και το Κοινοβούλιο παρήγγειλε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι υπουργοί, περιλαμβανομένης της πρωθυπουργού Φρεντέρικσεν, γνώριζαν ότι δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο για την απόφαση αυτή.

Η κοινοβουλευτική έρευνα έχει προγραμματιστεί να δημοσιεύσει τα ευρήματά της έως τον Απρίλιο του 2022, περίπου ένα χρόνο πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές.

ΕΙΚΟΝΑ Διαδηλωτές που επικρίνουν την πρωθυπουργό Mette Frederiksen για το θέμα της σφαγής μινκ στη χώρα διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη την Πέμπτη.Πίστωση…Mads Claus Rasmussen/EPA, μέσω Shutterstock

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις