Τέλεια διατηρημένο μωρό δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε μέσα στο αυγό του

Το απολίθωμα Baby Yingliang χρονολογείται από την ύστερη Κρητιδική περίοδο, με ηλικία μεταξύ 72 και 66 εκατομμυρίων ετών. Βρέθηκε στη νότια Κίνα και είναι τα υπολείμματα ενός δεινοσαύρου θηρόποδα που ονομάζεται oviraptorosaur. 

Τα έμβρυα των δεινοσαύρων αποτελούν σπανιότατα απολιθώματα και συνήθως βρίσκονται σε ατελή μορφή. Το συγκεκριμένο είναι το πιο πλήρες έμβρυο δεινοσαύρου που έχει ποτέ βρεθεί στη Γη και αποδεικνύει ότι οι εν λόγω δεινόσαυροι έπαιρναν στάση πουλιού κατά την επώαση τους, παρόμοια με αυτή που παίρνουν τα έμβρυα των σύγχρονων πουλιών.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Steve Brusatte από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου περιέγραψε το εύρημα ως «ένα από τα πιο όμορφα απολιθώματα που έχω δει ποτέ», λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει «ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι πολλά χαρακτηριστικά των σημερινών πτηνών εξελίχθηκαν για πρώτη φορά στους προγόνους τους δεινόσαυρους».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο δεινόσαυρος θα είχε μήκος περίπου 10,6 ίντσες (27 εκατοστά). Το αυγό έχει μήκος 6,7 ίντσες (17 εκατοστά), κάτι που σας δίνει μια ιδέα για το πόσο διπλώθηκε το πλάσμα.

Ερευνητές από αυτό το ίδρυμα και από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών της Κίνας του Πεκίνου ηγήθηκαν μιας μελέτης για το απολίθωμα , η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience αυτή την εβδομάδα.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις