23 Δεκεμβρίου του 563 μ.Χ.: «Τη αυτή ημέρα, τα εγκαίνια της Αγίας Του Θεού Μεγάλης Εκκλησίας»

23 Δεκεμβρίου του 563 μ.Χ.: «Τη αυτή ημέρα, τα εγκαίνια της Αγίας Του Θεού Μεγάλης Εκκλησίας».
Είκοσι έτη μετά τα πρώτα εγκαίνια της Μεγάλης Εκκλησίας (27 Δεκεμβρίου του 537)

Στις 14 Δεκεμβρίου του 557, ένας ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του τρούλου, ο οποίος συνέτριψε την αψίδα παρά τον άμβωνα, τον ίδιο τον άμβωνα, το κιβώριο και την Αγία Τράπεζα. Η αποκατάσταση του ναού από τον ανεψιό του αρχιτέκτονος Ισιδώρου, τον Ισίδωρο τον Νεότερο, έγινε σε πέντε έτη, επτά μήνες και δεκαεπτά ημέρες.

Επειδή είχε καταστραφεί η Αγία Τράπεζα, ο Ναός έπρεπε να εγκαινιασθεί εκ νέου και τα εγκαίνια έλαβαν χώρα από τον Πατριάρχη Ευτύχιο, στις 23- 24 Δεκεμβρίου του 563 ενώ σύμφωνα με το Τυπικό της Αγίας Σοφίας ο Ναός φωταγωγήθηκε το εσπέρας της 22ας Δεκεμβρίου .

Έκτοτε και μέχρι την άλωση τα θυρανοίξια του ναού εορτάζονταν στις 22 Δεκεμβρίου και στις 23 του αυτού μηνός η ανάμνηση των εγκαινίων.

Σήμερα στο εν χρήσει λειτουργικό Μηνιαίο του Δεκεμβρίου (23) υπάρχει απλή μνεία του γεγονότος: «Τη αυτή ημέρα, τα εγκαίνια της Αγίας Του Θεού Μεγάλης Εκκλησίας», με δύο συναξαριακούς εγκωμιαστικούς στίχους: «Εγκαινίοις καλοίς σε τις εγκωμίοις τιμώ, καλών κάλλιστε γης ναών όλων».

ΑΠΟ f/b:Τιμόθεος Ηλιάκης

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις