Τι είναι οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 ή Ν95

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή Ν95 ή KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, έδειξε μια πρόσφατη γερμανική επιστημονική έρευνα.

Το FFP (Filtering Face Piece) είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο προδιαγραφών για τις μάσκες υψηλής προστασίας, με την αποτελεσματικότητά τους να κλιμακώνεται σε τρεις βαθμούς προστασίας, από το ένα (χαμηλότερο) έως το τρία (υψηλότερο), με άλλα λόγια δεν έχουν όλες οι μάσκες αυτού του είδους ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές. Οι μάσκες FFP2 φιλτράρουν τουλάχιστον το 94% όλων των σωματιδίων, περιλαμβανομένων των μεταφερόμενων με τον αέρα ιών όπως ο κορονοϊός. Παρόμοια επίπεδα προστασίας παρέχουν το αμερικανικό πρότυπο προδιαγραφών Ν95 και το κινεζικό πρότυπο ΚΝ95.

Οι μάσκες αυτές διαθέτουν αρκετά στρώματα διαφορετικών υφασμάτων, μεταξύ των οποίων ένα φίλτρο από πολυπροπυλένιο που μπορεί να παγιδέψει τα μικρότερα σωματίδια στον αέρα.

Η επανακαθιέρωση της υποχρεωτικής χρήσης της «μάσκας» σ΄ όλους τους χώρους και η αυστηρή σύσταση -εκ μέρους της πολιτείας, είτε για την μάσκα τύπου KΝ 95 είτε για χρήση διπλής μάσκας απλού τύπου, σηματοδότησε έκρηξη τιμών, ακόμα και ως 50% (!) σε σχέση με τις αντίστοιχες προ των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει στη διαμόρφωση της τιμής της μάσκας και να προστατεύσει τους πολίτες , που αφενός παρακολουθούν έντρομοι τον κακό χαμό στα ΜΜΕ και ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις