Ο Τούρκος βοσκός που προστατεύει Ελληνική Εκκλησία στην Τραπεζούντα

Ο 60χρονος Adnan Zıvalı συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του (φωτ.:ARKEOLOJIK HABER)

Ένας 60χρονος Τούρκος βοσκός και η οικογένειά του έχουν γίνει οι “φύλακες άγγελοι” μια ορθόδοξης εκκλησίας του 19ου αιώνα στην Κερασούντα, προστατεύοντας τις τοιχογραφίες και τα κειμήλια της από τους κακοποιούς.

Το Κιρκχαρμάν, χτισμένο τον 17ο αιώνα στις παρυφές του παρχαριού Κιουμπέτ, περίπου 45χλμ. νοτιοανατολικά από την Κερασούντα, ήταν γνωστό ως παραθεριστικό κέντρο. Στις αρχές του 20ού αιώνα είχε 800 Έλληνες κατοίκους. Το χωριό καταστράφηκε το καλοκαίρι του 1916 και οι κάτοικοί του σφαγιάστηκαν από τον Τοπάλ Οσμάν. Όσοι επέζησαν εκτοπίστηκαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, με αρκετούς να εγκαθίστανται στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας.

Σε αυτό τον ορεινό οικισμό σώζεται μέχρι σήμερα η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

Η εκκλησία Kırkharman, η οποία χτίστηκε από τους Έλληνες το 1850 στη Giresun και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, συνεχίζει σήμερα την ύπαρξή της με το ενδιαφέρον και την προστασία της τουρκικής οικογένειας. Ο 60χρονος Adnan Zıvalı, ο οποίος έχει σπίτι στην περιοχή όπου βρίσκεται η εκκλησία και ασχολείται με την κτηνοτροφία, εξακολουθεί να προστατεύει την εκκλησία από κυνηγούς θησαυρών και επιβλαβείς παράγοντες, όπως ο πατέρας και ο παππούς του.

Ο Επαρχιακός Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού Kemal Gürgenci είπε ότι “Αυτή είναι μια πόλη και υπάρχουν πολλά μέρη από το σχολείο μέχρι την αγορά. Υπάρχουν και άλλες εκκλησίες στη γύρω περιοχή, αλλά αυτή είναι η μόνη εκκλησία που έχει διασωθεί. Είναι μια εκκλησία από τους Έλληνες που επέζησε από αυτή την περίοδο». 

Εξηγώντας για την τουρκική οικογένεια που προστατεύει την εκκλησία από πατέρα σε γιο από τη δεκαετία του 1940, ο Gürgenci συνέχισε:
“Έδιωξαν τους κυνηγούς θησαυρών που ήρθαν εδώ και εμπόδισαν άλλους να την καταστρέψουν. Κατά καιρούς, αυτή η οικογένεια χρησιμοποιούσε την εκκλησία για αποθήκευση. Είχαν μεγάλο μερίδιο στην προστασία της εκκλησίας και την έφεραν σε αυτήν την ηλικία. «Τους ευχαριστούμε κι εμείς. Αν μπορούμε να την βλέπουμε ακόμα, είναι χάρη στην οικογένεια».

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις