Από τις 4 Ιανουαρίου απαγορεύονται τα χρωματιστά τατουάζ

Τέλος στα χρωματιστά τατουάζ βάζει από τις 4 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ίσως και να ελλοχεύει κίνδυνος για καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις που μπορούν προκαλέσουν οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα μελάνια.

O περιορισμός των χημικών προϊόντων της ΕΕ (REACH) έχει θέσει εκτός νόμου περίπου 4.000 χημικές ουσίες που συνήθως βρίσκονται σε χρωματιστά μελάνια τατουάζ, με την απαγόρευση να τίθεται σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ρυθμιστικός φορέας είπε ότι οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν «καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις».

Κάποιες από τις χημικές ουσίες έχουν ήδη απαγορευτεί να εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα. Παρόλο που τα χημικά τέθηκαν εκτός νόμου τον Ιανουάριο του 2021, δόθηκε στους κατασκευαστές μελανιών περίοδος χάριτος για να βρουν ασφαλέστερες συνθέσεις για τη δημιουργία χρωματιστών μελανιών.

Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα μέχρι στιγμής σχετικά με το εάν τα χρωματιστά μελάνια για τατουάζ προκαλούν καρκίνο παραμένει ασαφής. Ορισμένες από τις ουσίες που βρίσκονται σε τέτοιου είδους χρώματα έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνες, αλλά η άμεση σύνδεση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Οι «μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία» των τατουάζ δεν έχουν διερευνηθεί, εξηγούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, οι οποίοι επί του παρόντος αναζητούν «για πρώτη φορά» τη σύνδεση μεταξύ τατουάζ και καρκίνου. Η έρευνά τους θα ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου έτους.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις