Ένα αλλαγμένο τοπίο στο νησί LaPalma

Αυτή η τρισδιάστατη απεικόνιση που δημιουργήθηκε από έναν από τους δορυφόρους Copernicus και Sentinel2 δείχνει το νέο τοπίο του νησιού Λα Πάλμα, στην Ισπανία, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου CumbreVieja.

Μετά από τρεις μήνες έντονης ροής λάβας και εκρηκτικής δραστηριότητας, η έκρηξη έληξε στις 25 Δεκεμβρίου 2021.

Η δυτική πλευρά της La Palma ήταν γεμάτη σπίτια, δρόμους, πισίνες και καλλιέργειες. Οι αργές ροές λάβας κατέβηκαν από την ηφαιστειακή κορυφή σε αυτό το μικρό νησί του αρχιπελάγους των Καναρίων. Μέρη του νησιού μοιάζουν τώρα περισσότερο με φεγγαρόσκοπο παρά με τροπικό παράδεισο.

Τα δεδομένα που τραβήχτηκαν από τους δορυφόρους Copernicus είναι πολύτιμα για την παρακολούθηση και τη χαρτογράφηση των συνεπειών των καταστροφών προς υποστήριξη των τοπικών αρχών.

Η ηφαιστειακή έκρηξη στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα έδειξε ότι μπορεί να τελειώνει μετά από σχεδόν τρεις μήνες. Μέλη της Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης της Ισπανίας (UME) μέτρησαν τοξικά αέρια κοντά σε σπίτια, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερους κατοίκους να επιστρέψουν. Οι επιστήμονες συλλέγουν δείγματα για μελέτη. Θα υπάρξει όμως νέα έξαρση στη σεισμική δραστηριότητα;

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις