ΟΔΟΣ: Σαφής πολιτική πράξη

“H Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι μόλις ξεπεραστεί η πανδημία [lockdown], η Ξάνθη και η Καστοριά θα είναι οι πρώτες περιοχές που θα επισκεφθεί”.

1.4.2020 – κεντρικά ΜΜΕ

Η εφημερίδα ΟΔΟΣ με πρόσφατη ανάρτηση επαναλαμβάνει και μας υπενθυμίζει, (και πολύ καλά κάνει,) τις ειδήσεις που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ στο πρόσφατο παρελθόν προκειμένου να σμιλευτεί και να εξωραϊστεί η εικόνα της δημοτικής αρχής. Μετά από την πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος τίθενται πολλά ερωτήματα…
ΟΔΟΣ 18.3.2021 | 1072


Τις προηγούμενες ημέρες (14 Μαρτίου 2021) συμπληρώθηκε ένας χρόνος αφ’ ότου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η πρώτη Ελληνίδα στο ύπατο αξίωμα είναι σίγουρα μια εξέλιξη που καταγράφεται στα σημαντικά βήματα προόδου του πολιτεύματος. 
Μάλιστα η εκλογή της δεν σηματοδοτεί απλά μια ακόμη κατοχύρωση στο πλαίσιο της ισότητας των φύλων, αλλά και στην κατεύθυνση του προσωπικού της στίγματος. Που σχηματίσθηκε στην διάρκεια της θητείας της ως δικαστικής λειτουργού και στο τέλος ως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αυτά είναι γνωστά θέματα και ήδη είναι σαφείς οι διαφορές συγκριτικά με τους άνδρες προκατόχους της.    
Σε ελάχιστες ημέρες πάλι και συγκεκριμένα, ακριβώς την 1η Απριλίου 2021, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η μόλις ορκισθείσα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με δική της πρωτοβουλία, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με δύο δημάρχους (1η Απριλίου 2020). 
Η επιλογή τους δεν ήταν τυχαία, καθώς η πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δημάρχους Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη και Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, δύο περιοχών που είχαν έως τότε, σε πανελλήνια κλίμακα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη εξ αιτίας της πανδημίας.
Όπως ανακοινώθηκε τότε, ο δήμαρχος Ξάνθης ενημέρωσε την πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα μέτρα που είχαν ληφθεί προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και τις προληπτικές ενέργειες που καταβλήθηκαν για την μετατροπή του κλειστού γυμναστηρίου “Φίλιππος Αμοιρίδης” σε βοηθητική υγειονομική μονάδα, για την αντιμετώπιση πιθανής έξαρσης του κορωνοϊού.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καστοριάς τόνισε ότι παρά τον σχετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και εφαρμόζουν τις οδηγίες των αρχών. Επισήμανε, όπως και ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γρηγόρης Χάτσιος, με τον οποίο επικοινώνησε επίσης η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Σημειώνοντας παράλληλα ότι «Οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ, ούτε μπορούν να βοηθήσουν τώρα». Είπε και άλλα αρκετά “γαλλικά” για τον εγχώριο (στην Καστοριά) πολιτικό λόγο και την αισθητική. 

Το σχόλιο δεν εξαντλείται στις διαφορές των τοποθετήσεων των δύο αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τους οποίους ο δήμαρχος Ξάνθης ξεχώρισε καθώς αναφέρθηκε σε πρακτικά ζητήματα, σε πράξεις του ίδιου και ενέργειά του (μετατροπή κλειστού γυμναστηρίου σε βοηθητική υγειονομική μονάδα) και δεν αρκέστηκε σε γενικολογίες που αφορούν τους άλλους. 
Αλλά ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όπως είχε ανακοινωθεί αμέσως μετά, η πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εξέφρασε τα αισθήματα και τις ευχές της, διαβεβαίωσε ότι μόλις περνούσαν τα πρώτα κύματα της πανδημίας [lockdown] εκείνη την εποχή (Άνοιξη 2020), Καστοριά και Ξάνθη θα είναι οι πρώτες πόλεις (δήμοι) που θα επισκεπτόταν. 
Βέβαια η προσωπική της σχέση με την Ξάνθη είναι γνωστή, αφού η μητέρα της κατάγεται από την Σταυρούπολη της Ξάνθης. Όμως το γεγονός αυτό δεν πρέπει να είναι η εξήγηση για την επιλογή της, λίγο καιρό μετά, την 28η Μαΐου 2020 η πρόεδρος της Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της και να επισκεφθεί πράγματι πρώτο και καλύτερο τον Δήμο Ξάνθης.
Η πράξη αυτή —πρόκειται για σαφή πολιτική πράξη—συνδέεται λογικά με την υπόσχεσή της να είναι οι πρώτες μαζί με την Καστοριά επισκέψεις της στην περιφέρεια. Αλλά και με τις δηλώσεις της στην πρώτη εκείνη επίσκεψή της, ότι για την ίδια, «η Ξάνθη και η Θράκη αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας». 
Σημειώνοντας παράλληλα ότι «Οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ, ούτε μπορούν να βοηθήσουν τώρα». Είπε και άλλα αρκετά “γαλλικά” για τον εγχώριο (στην Καστοριά) πολιτικό λόγο και την αισθητική. 

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι AVvXsEhaErCTskIc3gBCVQ6R_-hx-xt3mD-LlUkeoPRN9BouiYKtfgZ0BB3m4Oux7u48Ieuyx2WD_m4QwSEtlKUJxfN7jI-U2Uuq_WS39_xdMgeyk9Tu7Yqa0mK5vsTBC8BY28VnWtuhylniOcfRs8IgDH3bWLa33oz9tIRz6uSSXcwqZ9UrVp4aPGNV6kMR=w276-h250

Καθώς στην Καστοριά, εκτός εξαιρέσεων κανείς δεν διερωτάται, είναι απορίας άξιο να προκύψει εάν η πρόεδρος είχε κάποιο λόγο που την οδήγησε στην απόφαση να μην έλθει. Να έμαθε κάτι για παράδειγμα, που δεν συνάδει με το πλέγμα των αρχών που πρεσβεύει; Ή ακόμη και που αντίκειται σ’ αυτά;

Όμως η πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν περιέλαβε σε εκείνο το πρώτο επίσημο ταξίδι της την Καστοριά, παρά την ρητή της ανακοίνωση και δέσμευση. Για την ακρίβεια, στην Καστοριά δεν ήλθε ούτε τότε (Άνοιξη 2020), ούτε έκτοτε, ούτε καν την 11η Νοεμβρίου 2020 για την επέτειο της απελευθέρωσης της Καστοριάς, παρά το γεγονός ότι με αφορμή αντίστοιχα γεγονότα, μετέβη σε άλλες περιοχές και πόλεις της Ελλάδος.
Χωρίς ασφαλώς να μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός κάποια στιγμή στο μέλλον (*) να σπάσει ο πάγος και η πρόεδρος να επισκεφθεί την Καστοριά, το γεγονός ότι δεν ήλθε όπως υποσχέθηκε ένα χρόνο πριν, αποτελεί επίσης σαφή πολιτική πράξη.
Για την οποία, ο Δήμος Καστοριάς τηρεί σιγή ιχθύος. Σιγή που προφανώς δεν θα τηρούσε εάν η πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά ερχόταν στην Καστοριά μαζί με την Ξάνθη στην πρώτη της έξοδο (Άνοιξη 2020), όπως είχε εκφράσει την επιθυμία να πράξει. 
Καθώς στην Καστοριά, εκτός εξαιρέσεων κανείς δεν διερωτάται, είναι απορίας άξιο να προκύψει εάν η πρόεδρος είχε κάποιο λόγο που την οδήγησε στην απόφαση να μην έλθει. 
Να έμαθε κάτι για παράδειγμα, που δεν συνάδει με το πλέγμα των αρχών που πρεσβεύει; Ή ακόμη και που αντίκειται σ’ αυτά; 
Και σ’ αυτό το θέμα, θα ήταν χρήσιμο εκεί στον Δήμο Καστοριάς, να ψάξουν και να απαντήσουν στο ερώτημα που τίθεται. Διότι το να ήταν η δήλωση της προέδρου της Δημοκρατίας την 1η Απριλίου 2020 ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, χλωμό μοιάζει. 
Όπως καθόλου αστεία δεν είναι η υπόθεση της Καστοριάς και ίσως αυτών των λόγων που απέτρεψαν και για την ώρα αποτρέπουν την επίσκεψη.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Μαρτίου 2021, αρ. φύλλου 1072 – ΠΗΓΗ.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις