“Παπαρατσένκο” και η ιστορική αλήθεια

Μια αποστροφή του λόγου του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, έγινε viral στα social media με το που ακούστηκε.

Σφοδρή κριτική επιχείρησε να ασκήσει ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απέναντι σε όσους ασκούν κριτική στο κομμουνιστικό κόμμα, με αφορμή τον αποχαρακτηρισμό αρχείων της Σοβιετικής Ένωσης που αφορούσαν τον πόλεμο του 1944-49 στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε αναφορά στον καθηγητή στο πανεπιστήμιο John Hopkins, Sergey Radchenko, ο οποίος συνεχίζει να αναρτά αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία που αφορούν την αναφερόμενη σε αυτά, στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ.

Αναφερόμενος λοιπόν στην κριτική που ασκήθηκε από πολλά media προς το κόμμα του, ο κ. Κουτσούμπας μπέρδεψε το όνομα του ιστορικού στον οποίο ήθελε να αναφερθεί, κάνοντάς τον από Ραντσένκο, “Παπαρατσένκο”.

Τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς, κυρίως στα social media, για να ασκήσουν αντικομμουνιστική κριτική, ότι δηλαδή το ΚΚΕ ήθελε να αποσπάσει την Ελλάδα από “τη Δύση” ή ένα τμήμα της και να τη στείλει προς τη μεριά της ΕΣΣΔ. Αυτό ήταν γνωστό από ιστορικές αποφάσεις της εποχής εκείνης 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ κλπ αλλά και από συνεντεύξεις ή βιβλία ατόμων που συνεργάστηκαν ή υπηρέτησαν στις τάξεις του ΔΣ και του ΕΑΜ.

Τάκης Λαζαρίδης, Συγγραφέας του “Ευτυχώς Ηττηθήκαμε Σύντροφοι”

“Έγιναν εκτελέσεις με βάση το ερώτημα αν συμφωνεί κάποιος με την απόφαση της 5ης Ολομέλειας του ΚΚΕ που έλεγε ότι θα δώσουμε την Μακεδονία στους Σλάβους”

Ο Sergey Radchenko πληροφορούμενος τα όσα ειπώθηκαν στο Ελληνικό κοινοβούλιο σχολίασε.

.

Όλοι έχουμε γελάσει καλά (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου), αλλά τώρα που έγινα hashtag, ας μιλήσουμε εν συντομία για τον πολιτικό λόγο. #Παπαρατσένκο

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να επιτίθεται ο αρχηγός ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος σε έναν ιστορικό ad hominem, χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς όρους. Είναι απρεπές, αν όχι ντροπιαστικό. Θα πρότεινα στον κ. Κουτσούμπα, που φαίνεται τόσο γεμάτος ενέργεια διαβάζοντας αρχειακά έγγραφα, να διαβάσει περισσότερα από αυτά.

Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μια πιο λεπτή αντίληψη της ιστορίας – που είναι ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά περισσότερο σύμφωνη με τα γεγονότα.

Και – το τελευταίο πράγμα – μην επιτίθεστε στους ιστορικούς.

Είμαστε εδώ για το καλό όλων.

Νομίζουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι όλοι λοβοτομημένοι που διαβάζουν ιστορία μόνο από Ριζοσπάστη

Όλοι οι δημοσιογράφοι μιλούν για την “viral” ατάκα του Κουτσούμπα. Κανείς δεν τολμά να μιλήσει για τον ευτελισμό του κοινοβουλίου με την εξύβριση ενός ερευνητή ιστορικού. Τόσο “σεβασμός” στο ΚΚΕ;

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις