Κλέβουν καταλύτες από αυτοκίνητα και κάνουν… χρυσές δουλειές

Με ένα ηλεκτρικό πριόνι και έναν γρύλο, ένας επιδέξιος κλέφτης μπορεί να αφαιρέσει τον καταλύτη αυτοκινήτου σε 60 δευτερόλεπτα.

Αν μάλιστα πρόκειται για SUV, που είναι ανυψωμένο και δεν απαιτείται γρύλος, μόλις 30 δευτερόλεπτα.

Το φαινόμενο είναι διεθνές. Στην Καλιφόρνια συνελήφθη συμμορία με 2.000 καταλύτες και $300.000 μετρητά. Άλλη 19μελής συμμορία είχε βγάλει $570.000 από κλεμμένους καταλύτες. Στη Βρετανία το φαινόμενο έχει επίσης γιγαντωθεί.

Στην Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων των οποίων ο καταλύτης κλάπηκε χρειάστηκε να πληρώσουν έως και €1.000 για να τον αντικαταστήσουν (για οχήματα δημοσίας χρήσεως, φορτηγά, λεωφορεία, η τιμή του καταλύτη μπορεί να κοστολογηθεί ακόμα και €1.500), και σε κάποιες περιπτώσεις να περιμένουν μήνες μέχρι να έρθει το ανταλλακτικό, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο καταλύτης είναι κατασκευασμένος από υλικά όπως πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο και οι ευφάνταστοι διαρρήκτες αφού αποκόψουν τον καταλύτη από τα οχήματα επεξεργάζονται τα μέταλλα και το μοσχοπωλούν. 

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του παραδόξου, να κλαπούν πολλοί καταλύτες και να μην τους αναζητήσει κανείς γιατί… ήταν από αυτοκίνητα προς απόσυρση. Αλλά αυτό είναι μια ιστορία με την οποία δεν ασχολείται κανείς παρόλο που είναι πρόσφατη, αφορά δημοτική στην ουσία περιουσία και για την οποία δεν είδαμε καμμιά επίσημη ανακοίνωση έναν χρόνο τώρα από την στιγμή που το πληροφορηθήκαμε ΕΔΩ στις 10 Φεβρουαρίου 2021… ένα χρόνο πριν..

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις