Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας η 21 Φεβρουαρίου

Τουλάχιστον το 43% των περίπου 6000 γλωσσών που μιλιούνται στον κόσμο, κινδυνεύουν.

Οι γλώσσες, με τις σύνθετες επιπτώσεις τους στην ταυτότητα, την επικοινωνία, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη, έχουν στρατηγική σημασία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Ωστόσο, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, βρίσκονται  όλο και περισσότερο υπό απειλή  ή εξαφανίζονται εντελώς. Όταν οι γλώσσες χάνονται, χάνεται και η πλούσια ιστορία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στον κόσμο. Οι ευκαιρίες, οι παραδόσεις, η μνήμη, οι μοναδικοί τρόποι σκέψης και έκφρασης – πολύτιμες πηγές για την εξασφάλιση καλύτερου μέλλοντος – χάνονται επίσης. Κάθε δύο εβδομάδες μια γλώσσα εξαφανίζεται, παίρνοντας μαζί της μια ολόκληρη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά.

Τουλάχιστον το 43% των περίπου  6000 γλωσσών που μιλιούνται στον κόσμο, κινδυνεύουν. Μόνο μερικές εκατοντάδες γλώσσες έχουν πραγματικά μια θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα και στον δημόσιο τομέα και λιγότερες από εκατό χρησιμοποιούνται στον ψηφιακό κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις