Ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της νεότερης Ελλάδας βρίσκεται στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Το σπίτι του Μαρασλή, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία…

Το σπίτι αυτό, που ανήκε στον πατέρα του Γρηγορίου Μαρασλή, ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού και μετατράπηκε από το 1994, μαζί με τα γειτονικά του οικήματα, σε Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1979 από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της Οδησσού.

Στεγάζεται στο σπίτι του Έλληνα επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Γρ. Μαρασλή (1831 – 1907), δημάρχου της πόλης της Οδησσού για δεκαέξι χρόνια, από το 1878 ως το 1895.

Εδώ είχαν βρει το πρώτο τους καταφύγιο και συνεδρίαζαν οι Φιλικοί της Οδησσού.

Εκεί οι Εμμανουήλ Ξάνθος, Αθανάσιος Τσακάλωφ και Νικόλαος Σκουφάς έδωσαν τον όρκο της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους.

Εντός της οικείας Μαρασλή λειτουργεί μια κομψή βιβλιοθήκη με περίπου 7.500 ελληνικούς τίτλους βιβλίων ενώ το Παράρτημα της Οδησσού λειτουργεί και ως εντεταλμένο εξεταστικό κέντρο για την απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται πρωτότυπα έργα σχετικά με τη δράση των Φιλικών, χάρτες, γκραβούρες και φωτογραφίες, έγγραφα στον κρυπτογραφικό κώδικα των Φιλικών, χειρόγραφα σχετικά με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, κατάλογοι των μελών της, επιστολές και χειρόγραφες προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, προσωπογραφίες και σφραγίδες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του Εμμανουήλ Παπά, του Εμμανουήλ Ξάνθου και άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΔΩ

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις