“Στον αέρα” η εκτέλεση των δημοσίων έργων;;

Το ζήτημα της μη ολοκλήρωσης των υφιστάμενων Δημοσίων Έργων λόγω των εκρηκτικών αυξήσεων των τιμών των υλικών αναφέρει με επιστολή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και  Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Βάσει στοιχείων που έχει προσκομίσει στα συναρμόδια υπουργεία στις 8 Μαρτίου η ΠΕΔΜΕΔΕ:

Η αύξηση των καυσίμων είναι της τάξης του 50%. Αυτό οδηγεί μεσοσταθμικά στην αύξηση του κόστους των μεταφορικών κατά περίπου 30%.

Για τον σιδηρό οπλισμό η αύξηση που προκύπτει είναι της τάξης του 37,3% και αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις λόγω έλλειψης πρώτης ύλης.

Για τα στηθαία ασφαλείας η αύξηση είναι της τάξης του 30% και αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις λόγω έλλειψης πρώτης ύλης.

Η εργασία τοποθέτησης τόσο για τις πινακίδες, όσο και για τους στύλους είναι το 10% του συνολικού κόστους. Μεσοσταθμικά με την εργασία τοποθέτησης προκύπτει αύξηση για τις πινακίδες 13% και για τους στύλους 70%.

Για την παραγωγή του ασφαλτομίγματος η αύξηση που προκύπτει είναι της τάξης του 73%. Κατ’ επέκταση, στις εργασίες ασφαλτόστρωσης όπου το 90% του κόστους κατασκευής αντιπροσωπεύει το κόστος ασφαλτομίγματος και τα λοιπά το κόστος μηχανημάτων, η τελική μεσοσταθμική αύξηση είναι περί το 67%. Στο σκυρόδεμα η συνολική προσαύξηση είναι 26% και στις εκσκαφές μεσοσταθμικά 32%.

Σύμφωνα με την ΠΕΔΜΕΔΕ, «τα έργα υποδομής που πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον είναι πολυάριθμα και οι προϋπολογισμοί τους μεγάλοι, γεγονός που σημαίνει ότι η μη οριστική επίλυση του προβλήματος με δεδομένα που ανταποκρίνονται στις τιμές της αγοράς, εγκυμονεί κινδύνους απώλειας κονδυλίων και διακοπής υλοποίησης των έργων με ολέθριες συνέπειες για την Εθνική Οικονομία».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΔΜΕΔΕ

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις