Αλλαγές που έρχονται στα Πανεπιστήμια ανακοίνωσε η Υπουργός κ Νίκη Κεραμέως (video)

Αρκετές αλλαγές έρχονται στα ΑΕΙ. Για αυτές τις αλλαγές μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της τμήμα της οποίας δημοσιοποίησε και στο twitter.

Η υπουργός Παιδείας, αρχικά, αναφέρθηκε στο εσωτερικό Erasmus και στις δυνατότητες που προσφέρει στους φοιτητές. Η κ. Κεραμέως δήλωσε: «Είναι μια ρύθμιση που έχει στόχο να ανοίξει τους ορίζοντες των παιδιών. Μπορεί τα παιδιά σε ηλικία 17-18 ετών να μην έχουν κατασταλάξει για το τι θέλουν να κάνουν. Μπορεί κάποιος να θέλει να σπουδάσει Νομική αλλά να έχει και ενδιαφέρον για τα Οικονομικά. Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα για φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ένα Πανεπιστήμιο να μπορούν να πάνε για ένα 6μηνο σε άλλη σχολή, οποιαδήποτε. Τους δίνουμε έτσι τη δυνατότητα να δουν και κάτι άλλο, αν τους ενδιαφέρει περισσότερο, άρα υπάρχει μια διεπιστημονική προσέγγιση. Από εκεί και πέρα επαφίεται στα παιδιά εάν θελήσουν να αξιοποιήσουν ή όχι αυτή τη δυνατότητα. Επίσης περιλαμβάνει ρυθμίσεις για στενότερη συνεργασία Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού»

Στη συνέχεια, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στα διπλά πτυχία. Για την αλλαγή αυτή ανέφερε: «Θα μπορούν να εκπονούνται προγράμματα σπουδών δύο Πανεπιστημίων ή δύο τμημάτων και θα οδηγούν σε δύο πτυχία με συγκεκριμένους όρους. Επίσης υπάρχει και μια μεγάλη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Προβλέπουμε για πρώτη φορά ένα θεσμικό πλαίσιο για τα λεγόμενα βιομηχανικά διδακτορικά, δηλ. που εκπονούνται σε συνεργασία με επιχειρήσεις βιομηχανίας προκειμένου η έρευνα να έχει απτά αποτελέσματα»

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα αγγλόφωνα προγράμματα στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Για το θέμα αυτό τόνισε ότι: «Υπάρχει μια ιδιαίτερη έμφαση στα αγγλόφωνα προγράμματα. Στο μεταπτυχιακό επίπεδο η χώρα μας είχε ήδη αρκετά. Απελευθερώσαμε και το πλαίσιο των προπτυχιακών. Για πρώτη φορά λειτουργεί στη χώρα μας αγγλόφωνη Ιατρική στο ΑΠΘ»

Σε ό,τι αφορά τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, η κ. Κεραμέως είπε ότι: «Ήταν θεμελιώδης δέσμευση της κυβέρνησης η επαναφορά του θεσμού και στη συνέχεια η ενίσχυσή του. Από τα 60 τέτοια σχολεία το 2019 έχουμε πάει στα 120 και έχουμε τουλάχιστον ένα σε κάθε Περιφέρεια. Τα 112 ήδη λειτουργούν, ενώ προστίθενται άλλα 8 από την επόμενη σχολική χρονιά. Τρέχουν οι εγγραφές για τα Πρότυπα ή Πειραματικά. Στα μεν Πειραματικά όπου δοκιμάζονται νέες εκπαιδευτικές μέθοδοι η εισαγωγή γίνεται με κλήρωση γιατί είναι σημαντικό να είναι ένα όσο το δυνατόν πιο τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού για να δούμε πώς εφαρμόζονται αυτές οι νέες μέθοδοι. Στα δε, Πρότυπα η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις στο τέλος της ΣΤ’ Δημοτικού για εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου»

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στους διορισμούς στην εκπαίδευση και στην προκήρυξη για τις θέσεις ειδικής αγωγής. Η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι οι πίνακες λήγουν τον Αύγουστο και όπως είπε πολύ σύντομα αναμένεται να ανοίξουν οι πίνακες.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις