Ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς
για την πανελλαδική κινητοποίηση της 6 ης Απριλίου

Εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την έντονη αγωνία του εμπορικού κόσμου του Νομού μας για τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα.

Η  κρίσιμη  καμπή  στην  οποία  βρίσκεται  η  ελληνική  αλλά  και  η  τοπική  μας  αγορά    και  οι  τεράστιες  πιέσεις  που  δέχεται  η  πραγματική  οικονομία  λόγω  της  πανδημίας  και  του  πολέμου  στην  Ουκρανία , έχουν διαμορφώσει  μια  δραματική  κατάσταση  για  το λιανεμπόριο  με  την  μικρομεσαία  εμπορική  επιχείρηση  να  βρίσκεται  στο  μάτι  του κυκλώνα  και  να  προσπαθεί  να  επιβιώσει  σε  ένα  δυσμενές  περιβάλλον.

 Το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής πλήττει ολόκληρο τον κοινωνικό και τον επιχειρηματικό ιστό της χώρας. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται ραγδαία από τον περασμένο Οκτώβριο και μεταφράζεται σε συνεχώς κλιμακούμενη πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων και οι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών εκτιμάται ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα αποστερώντας από την αγορά πολύτιμα έσοδα που ο εμπορικός κόσμος προσδοκούσε την εορταστική περίοδο του Πάσχα. 

Εδώ και πολλές ημέρες γινόμαστε αποδέκτες μηνυμάτων απόγνωσης από τους συναδέλφους και σχεδόν από όλες τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού μας.

Καταναλωτές και έμποροι βιώνουν ταυτόχρονα μία πρωτόγνωρη καθίζηση ρευστότητας και ψυχολογίας. Είναι προφανές πως , υπό αυτές τις συνθήκες , τα μέτρα που έχει έως τώρα λάβει η κυβέρνηση για την επιδότηση των υπέρογκων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν είναι ικανά από μόνα τους να στηρίξουν μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. 

Επιπλέον, ο συνδυασμός της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας με την αδυναμία αποφασιστικής αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας, ναρκοθετεί την προσπάθεια του ελληνικού λιανεμπορίου να ανακτήσει τις μεγάλες απώλειες της πανδημίας και να βγει από την κρίση.

Οι τοπικές πολύ μικρές , μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αρθρώνουν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της ελληνικής αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με τις εξής ενέργειες:

  1. Με ανάρτηση  σχετικών  αφισών  στις  προθήκες  των  καταστημάτων.
  2. Με κατάθεση ψηφίσματος , σε κεντρικό επίπεδο από την ΕΣΕΕ , κυρίως στη Βουλή και στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά με αποδέκτες όλους, την κυβέρνηση, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους βουλευτές, τους Υπουργούς, τους θεσμικούς φορείς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και σε τοπικό επίπεδο προς όλους τους τοπικούς φορείς και μ.μ.ε. .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜE

  • Πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
  • Επέκταση της επιδότησης των δόσεων δανείων «Γέφυρα 2».
  • Ουσιαστική συμμετοχή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Για άλλη μια φορά καλούμε την ελληνική Πολιτεία και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε να ακούσουν τη φωνή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να αξιοποιήσουν άμεσα και στο μέγιστο βαθμό το σύνολο των μέτρων που έχουν στη διάθεσή τους για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης. 

Ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη ζητούμε προκειμένου να επιβιώσουμε στο εχθρικό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και που γεννά συνεχώς εμπόδια βάλλοντας από παντού τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις