Αναστολή του μέτρου αγρανάπαυσης για 380.000 στρέμματα

Στην προσωρινή αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, το οποίο αφορά 380.000 στρέμματα, χωρίς οι δικαιούχοι να χάνουν τις σχετικές επιδοτήσεις, προχωρά το Υπ.Α.Α.Τ σε  συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη της επισιτιστικής επάρκειας. Υπογράμμισε επίσης, ότι η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένει αδιατάρακτη, όπως ήταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα κύρια αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε από Ουκρανία και Ρωσία είναι το μαλακό σιτάρι σε ποσοστό 30% και ο αραβόσιτος σε ποσοστό 26%. Αντίθετα, στα δημητριακά και στα έλαια, ο όγκος των εισαγωγών είναι πολύ μικρός».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη παρθεί, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «νομοθετήσαμε τη δημιουργία συστήματος υποχρεωτικής καταγραφής για τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια της χώρας».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε πως, ”δίνουμε πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές με βάση τον τζίρο του 2021”.

Αναφορά, επίσης, έκανε και στην σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας. Σκοπός του μηχανισμού είναι η διεξοδική χαρτογράφηση των τρωτών σημείων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, συστάθηκε στο ΥΠΑΑΤ ειδική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης και την κατάθεση προτάσεων. Η ομάδα αυτή, διευκρίνισε ο ότι «απαρτίζεται από παράγοντες θεσμικούς, υπηρεσιακούς του Υπουργείου, ειδικούς πάνω στα θέματα και στα αντικείμενα τα οποία συζητούν». 

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις